Подуването на краката, също известно с медицинския термин едема, може да е причинено от различни фактори. Подуването на краката е често срещан симптом при някои заболявания. Състоянието може да се познае лесно. То се характеризира с натрупване на течност в тъканите на долните крайници, което води до усещане за тежест и дискомфорт.

Има много причини за подуването на краката. В тази статия ще разгледаме някои от тях и ще предложим начини за облекчаване на това състояние. Важно е да уточни, че освен медицинските причини за това състояние може и да има такива, които са провокирани от външни фактори.

Например, когато наближава лятото и температурите се повишават е възможно краката ви да се подуят. Това е възможно особено ако носите затворени обувки и стегнати панталони, с които кръвообращението се случва по-трудно.

Решението на тази причина за подуване на долните крайници е лесно. Постарайте се да носите удобно облекло и обувки, които не стягат краката ви и така се постига нормална циркулация на телесните течности.

А ето и кои са другите най-често срещани причини за подуването на краката.

Задържане на течности

Това е една от най-разпространените причини за подуването на краката. Ако тялото ви е склонно да задържа течности, то е много вероятно това да се отрази най-вече при долните крайници. Задържането на водата може да е резултат от прекомерния прием на сол, дълго стоене прави или в седнало положение, хормонален дисбаланс или бременоост.

Сърдечно, бъбречно, чернодробно заболяване

Тези заболявания причиняват оттоци в областта на долните крайници. Тук ключовото е да се открие наличието на кое от тези заболявания причинява оттока. Може да определите това по няколко отличителни белега.

Ако например подуването на краката се появява само вечер, това може да е признак за задържане на сол. От своя страна това може да се дължи на недостатъчност на дясната половина на сърцето. При проблеми с функцията на бъбреците се получава задържане на течности в целия организъм.

При чернодробните заболявания се отделя амбумин. Това води до отичане на кръв от кръвоносните съдове в околните тъкани. Гравитацията е основната причина това оттичане да се събира в областта на краката.

Венозни проблеми

Проблеми с вените, като хронична венозна недостатъчност или разширени вени, могат да доведат до застой на кръв в краката и съответно до подуване. Основната функция на клапите на вените помагат за придвижването на кръвта в посока обратна на гравитацията. С напредването на възрастта или при наличието на други здравословни състояния тези функции се забавят, което предизвиква задържане на кръв и течности в краката.

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е друго сериозно състояние, при което образуването на тромб в дълбоките вени може да причини едностранно подуване на крака.

Приемът на определени медикаменти

Един от най-често срещаните ефекти от приема на някои медикаменти е подуването на краката. В групата на лекарства, които могат да причинят оттоци по краката са приемът на полови хормони или контрацептиви, медикаменти за регулиране на кръвното налягане, стероиди, антидепресанти и медикаменти изписани при диабет.

Травма на краката и глезените

Подуването на краката се получава при навяхване или изкълчване на глезена. При травма най-често причинена от стъпване на криво може да се получи разтягане на връзките на глезена, при което да се измести цялото стъпало и да се получи оттичане.

В такива моменти, за да намалите максимално подуването, трябва да стегнете глезена. Временно трябва да ограничите движението и да приложите студени компреси.

Тромб на крака

При подуване на крака е възможно да има наличие на тромб, което да възпрепятства нормалното кръвообращение в крака. Така се образува кръвен съсирек, който може да е повърхностен или дълбок.

Образуването на тромби крие висок риск за живота и не трябва да подценявате това състояние.