Според някои специалисти, Карнивор е крайност, а за други – лекарство срещу много метаболитни заболявания. Всъщност, този режим на хранене не е новият тренд на последното десетилетие, а е бил основен начин на хранене на прадедите ни. Според някои специалисти, това е една от най-здравословните диети, но дали е така, предстои да разберем, разглеждайки по-подробно режима в детайли.

Какво е определението за Карнивор диетата?

Това е начин на хранене, според който въглехидратите и растителните храни, напълно се изключват от менюто и всички хранения се състоят от животински продукти. Ако трябва да го опростим – карнивор е пълната противоположност на веган режима.

Защо някои диетолози го препоръчват?

Според последователите на режима, въглехидратите са несъществени макронутриенти, които нямат полза за тялото ни, а дори и ни вредят. Според почитателите на режима, растителната храна е ненужна на организма.

Смисълът от следването на този режим е, че на организма са му необходими само мазнини и протеини, за да функционира правилно. Диетата с месо произтича от историческите сведения, че популациите на човешките предци са се хранили предимно с месо и риба. Смята се, че повишената консумация на плодове, зеленчуци и тестени изделия е виновна за появата на “модерните” болести.

Според някои проучвания, диетата се отразява доста благоприятно върху депресия, артрит, наднормено тегло и други.

Какви вреди може да ни нанесе режима?

Консумацията само на месо и животински продукти, означава, че се комсумират и доста наситени мазнини, това означава, че може да има и увеличение и на нивата на лошия холестерол. При тази диета, често се набляга и на колбаси и други преработени меса, в които има високо количество натрий. Това повишава риска от увеличаване на нивата на кръвното налягане и развитие на бъбречни проблеми.

Смята се, че повишената консумация на преработено месо, повишава риска от развитие на злокачествени образувания на ректума и дебелото черво. Неизбежно е, при каквато и да е рестриктивна диета, да не се стигне до дефицит на някои витамини и минерали.

Липсата на фибри, може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт. Фибрите са важни за поддържане на балансиран микробиом на червата и подпомагат перисталтиката.

Тази диета не е добре да се прилага при подрастващи и бременни, тъй като в тези етапи организмът се нуждае от всички хранителни вещества, за да не се стигне до увреждания.

Какви храни се консумират при спазването на режима:

  • Месо: червено месо, пилешко, пуешко, агнешко, свинско и др.;
  • Риба: сьомга, скумрия, сардини, раци и др.;
  • Яйца, костен бульон и др.;
  • Млечни продукти, по възможност, с ниско съдържание на лактоза: сметана, твърдо сирене, масло и др.