Хиперкалциемията е опасно състояние, което може да бъде предизвикано от много различни болестни състояние. Хиперкалциемията може да доведе до много физиологични последици.

Днес ще говорим за повишеното серумно ниво на калций, за симптоматиката и последиците от това състояние, за да може да го разпознаете и да знаете кога до потърсите лекарска помощ.

Какво означава състоянието хиперкалциемия

Както посочихме и по-горе, хиперкакалциемията е състояние на повишени серумни нива на калций. Характеризира се като рядко срещано състояние, поради наличието на иначе перфектно функционираща система за регулиране на нивата на калций в кръвта в нормални граници.

Калцият е най-разпрост­раненият йон в човешкия организъм. Дневно с храната в организма постъпва около 1 g калций, като главният източник са млякото и сиренето.

Освен за изграждането на костната тъкан минералът е отговорен за целостта и функционира­нето на клетъчните мембрани, нервно-мускулната възбудимост, провеждането на нервните импулси, както и за извършването на множество ензимни процеси, кръвосъсирването и др.

Ca се резорбира от тънките черва, като този процес и тясно свързан с витамин D3.  Ключовият хормон в обмяната на калций е паратхормонът.

Клиничните прояви на хиперкалциемията са многобройни. Те се свързват с повишаване на калция в клетките, като се измества праговия потенциал във възбудимите тъкани. Клетки­те снижават своята възбудимост.

Какво се случва, когато организмът ни се намира в състояние на хиперкалциемия?

Най-често срещаните прояви на това патологично състояние са:

  • Астено-адинамичен синдром – Изразява се с обща слабост, отпадналост, безсилие, нежелание за работа;
  • Нервно-психичните нарушения – Често срещано за пациентите в това състояние е развитие на депресивно състояние;
  • Сър­дечните блокове и аритмии - ;
  • Полиурия – Повишено отделяне на урина;
  • Полидипсия – Патологично повишено чувство за жажда, придружено от прием на голямо количество течности;
  • Нарушения в моториката и секрецията на гастро-интестиналния тракт – Може да се прояви чрез рязко намаляване на теглото, гаде­не и констипация;
  • Отлагане на кал­циеви соли в различни части на тялото — Състоянието е известно като калциноза и се проявява, най-често, по съдовете, бъбреците и белите дробове и кожата.

Защо се стига до развитие на хиперкалциемия

Специалистите са установили, че съществуват три основни патогенетични механизми, по които може да се стигне до хиперкалциемия;

  1. Повишена мобилизация на калций от кости­те (хиперпаратиреоидизъм) – Най-често това се дължи на наличие на аденом на паращитовидните жлези.
  2. Повишена резорбция на калций от гастроинтестиналния тракт – Породена е от хипервитаминоза на витамин D3, както и пови­шен внос с храна, богата на калций (по-рядко).
  3. Понижена екскреция на калций с урината.