Мораксела катаралис е една от най-често изолираните бактерии от носен секрет. Тя представлява коки и бацили, които са подредени в къси вериги или по двойки. Тази бактерия е част от нормалната флора на горните дихателни пътища при хората.

Мораксела катаралис обикновено има положителни характеристики, но в някои случаи тази бактерия може да се превърне в патоген, причиняващ различни респираторни заболявания. Най-уязвими са малки деца и възрастни с отслабена имунна система.

В тази статия следва да разгледаме епидемиологията, патогенезата и клиничното значение на Мораксела катаралис.

Епидемология на мораксела катаралис

Това е наименованието на широко разпространена бактерия, която се среща в носоглътката на здрави индивиди, най-често при децата. Някои проучвания показват, че до 80% от децата в предучилищна възраст са носители на бактерията. При възрастните този процент е значително по-нисък.

Предаването на бактерията обикновено се случва чрез респираторни капчици при близък контакт. Мораксела катаралис е отговорна за отитис медиа, което е най-чест срещата бактерия причинител на инфекциозни заболявания в детството. Други заболявания, които са провокирани от бактерията са:

  • Хроничен отит;
  • Инфекции на горни и долни дихателни пътища;
  • Очни инфекции;

Мораксела катаралис също е и третата най-разпространена причина за възпаление на средното ухо или синузит. Предизвиканите от тази бактерия заболявания могат да се появят във всяка възраст.

Има и други бактерии от рода мораксела, които са широко разпространени по целия свят и се откриват най-често през студените месеци.

Според данни 75% от децата и между 1% и 3% от възрастното население на Земята са здрави преносители на бактерията. Мораксела катаралис е издръжлива на външна среда. Бактериите издържат до 27 дни в засъхнали секрети на външна среда.

Патогенеза

Бактерията колонизира в лигавицата на горните дихателни пътища при 28 на 100 от новородените. При възрастните колонизацията е значително по-ниска между 1 и 10%. Мораксела катаралис има редица фактори, които ѝ позволяват да колонизира в дихателните пътища.

Към тези фактори се включва наличието на адхезини, чрез които бактериите се прикрепят към епителните клетки. Бактерията също така е способна да произвежда бета-лактамази, които я правят устойчива на много бета-лактамни антибиотици.

Какви инфекции причинява мораксела катаралис

Можем да разделим инфекциите, причинени от бактерията в две групи: респираторни и инфекции извън респираторната система. Най-честите респираторни инфекции, които се дължат на наличието на мораксела катаралис са остър отит на средното ухо, синузит, бронхит и пневмония.

Важно е да се уточни, че при възрастни с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), Мораксела катаралис може да предизвика обостряне на заболяването, като инфекцията се свързва с повишена заболеваемост и смъртност.

Инфекциите извън респираторната система, причинени от бактерията се срещат по-рядко. Тези състояния са бактериален менингит, септицемия и инфекция на рани. Тези случаи обикновено се срещат при индивиди с отслабена имунна система или с предшестващи медицински състояния.

Диагноза и лечение

При съмнение за инфекция, причинена от мораксела катаралис трябва да се направят клинични изследвания, за да се постави точна диагноза. Взема се микробиологична проба от засегнатите тъкани е стандартен метод за идентификация на бактерията. Съвременните молекулярни техники, като полимеразната верижна реакция (PCR), също се използват за бърза и точна диагноза.

Най-често лечението на инфекциите причинени от мораксела катаралис включва прием на антибиотици. Вече казахме, че бактерията е устойчива на бета-лактамни антибиотици. Поради тази причина трябва да се предприеме лечени с други видове антибиотици. Изборът на правилните медикаменти се прави от лекар, който трябва да се съобрази със състоянието на пациента и дали той проявява алергична непоносимост към някои видове антибиотици.

Възможно е да предприемете мерки по превенция от развитието на заболявания причинени от мораксела катаралис. В превенцията се включват основно добри хигиенни практики и ваксинации срещу респираторни патогени. В допълнение може да избягването тютюнопушенето или други нездравословни навици, които влияят на здравето на дихателните органи.