Бързо забравяме най-често какво сме сънували. Ако обаче отново се повтаря един и същ ярък или плашещ сюжет в различни вариации, по неволя се замисляме с какво е свързано това.

Едни се опитват да обединят сънищата от гледна точка на психологията или на физиологията, други са убедени, че това са послания от света на духовете. Кой е прав?

Какво да си мислим за повтарящите се сънища

Тълкуването на сънищата е много фино, но и доста увлекателно като занимание. Винаги е интересно да разгадаем какво точно означават.

Да опитаме да разберем каква роля играят повтарящите се сънища и кошмари. По какъв начин сънищата влияят на живота ни? Възможно е в тях да има да има някаква подсказка и никой, освен нас, не може да я разбере? Или нещо друго?

Някой се опитва да ви догони, но не можете да видите преследвача, чувствате зад гърба си нещо опасно, но по-добре да не се оглеждате. Краката ви се подкосяват, дишането сякаш започва да прекъсва. Или закъснявате ужасно, или може би не можете да стигнете до нужното място.

Не е важно колко бързо се движите и колко далече сте от целта, не можете да разберете какво се случва – не трябва да спирате обаче. Бягате с всички сили, докато ви държат краката. Внезапно рязко се събуждате. За щастие, това е само сън, но не успявате да се съвземете веднага.

Сънищата, в които някой ни гони или бягаме нанякъде, са много разпространено явление, също както и тези, в които падаме, правим секс, отново отиваме на училище.

Сцените с преследване се сънуват от повечето, това е най-честият сюжет на детските сънища.

Един и същ сценарий се повтаря при хората, които принадлежат на различни култури, които живеят в различни страни. Какво крие загадката на човешкия разум и има ли рационално обяснение за нея?

Нерешени проблеми

Специалистите, изучаващи сънищата, са съгласни, че те имат психологическа природа.

Сценарият, да допуснем, че се виждаме голи на обществено място или бягащи по коридори, сигнализират за силни емоции или вътрешни конфликти.

Така например, собствената голота може да е свързана със срам и безпомощност. Подсъзнанието може да издаде такава картина, ако в реалния живот човек потиска тези чувства.

Версията има право на съществуване. Например, често сънувате, че преживявате неприятна случка в училища, за която ви наказват или се забърквате в неприятности. Ако се замислите, можете да установите немалко причини за подобни сънища.

Възможно е за себе си да напомня стара училищна травма и детски страх от наказание, което ще последва, ако не се справите с нещо.

Може би преживявате трудни времена, и подсъзнанието свързва стреса с обстановката в класа, дори и отдавна да сте завършили училище.

Образите и преживяванията от детството, дълбоко скрити в разума, продължават да влияят на живота и на съня, и наяве, когато станем възрастни.

В психоанализа над това се работи няколко десетилетия. Опитите да разтълкуваме тези символи и да изтрием границата между тайното и явното често са погрешни.

Важен е контекстът

Трябва да разбираме, че не може да има еднозначен отговор. Може с общи думи да разкрием съдържанието на определен сюжет, но контекстът се определя от опита и особеностите на личността.

Карл Юнг смята, че сънищата – това е средство да се подобри връзката между съзнанието и подсъзнанието в процеса на установяване на личността, който се нарича „индивидуация”. Съответно, те просто изпълняват своята функция и няма за какво да се разшифрова.

Важен е контекстът

Трябва да разбираме, че тук не може да има еднозначен отговор. С общи думи може да се разкрие съдържанието на определен сюжет, но контекстът се определя от опита и особеностите на личността.

Карл Юнг смята, че сънищата – това е средство за подобряването на връзката между съзнанието и подсъзнанието в процеса на установяването на личността, който нарича индивидуализация.

Съответно те просто изпълняват своята функция и няма за какво да се разгадават.

Сънят, който често се повтаря, може да създаде представа за травмата или да сигнализира за физиологични и психологически проблеми.

Преди да се доближим до разгадаването на символите от съня, трябва да съобразим, че пътищата към дълбините на подсъзнанието преграждат препятствията.

Всички хипотези са добри

Феноменът на сънната парализа потвърждава, че загадъчната природа на съня не се поддава единствено на научно обяснение. Същото може да се каже за картинките, които сънуваме.

За всичко, което преживяваме насън, отговарят както психологическите, така и физиологичните механизми. Едностранното възприятие не е обективно. Например, защо много от нас сънуват, че им падат зъбите, но най-често това съновидение се появява, които потракват със зъби на сън, чиста физиология.

Опитите за развенчаване на теорията за мистичния и духовния произход на сънищата с помощта на знания за физиология може да изглеждат твърде неясни и размити.

Но ако се опитваме само банално да си ги обясняваме, можем да изпуснем интересни детайли. Много зависи от позата на сън, тъй като по това време налягането върху различните части на тялото и вътрешните органи се разпределя неравномерно.

Например, хората често биват преследвани от кошмари, когато спят на лявата страна – изследванията свързват тази поза със страшните сънища.

Колективният кошмар

Доста често не се отчете важен аспект – културен фактор. Разсъждавайки за това не може да не споменем популярният нощен ужас – човекът с качулката.

Зловещият силует се е явявал на много хора, които са изпитвали сънната парализа. Ужасно е, когато непознатият с черна качулка се опитва да ни погуби, а ние не можем да мръднем.

Видението е толкова реално и впечатляващо, че след такъв случай един човек е създал блог. Провел е проучвания и открил хора, които са описали сходна фигура, възникнала при сънен паралич.

Как е възможно това – на всички тези хора им се е присънил един и същ персонаж? Ако предположим, че състоянието на сънна парализа отваря портала към извънземни светове, то излиза, че паралелната реалност е изключително враждебна на нашата.

Съществува хипотеза, съгласно която тези, които са се сблъскали с нещо непознато, се стараят да извадят в подсъзнанието си образът, който са виждали и други хора, да го приравнят на него.

Състояние на ступор на сън от областта на непознатото. Когато на човек нещо го заплашва, инстинктът го кара да се паникьосва.

Демоните, които стоят на гърдите на спящия, изобразени на стари рисунки, това е едно от потвържденията на това какви невероятни образи създава психиката ни.

Човекът с черната качулка напомня на Фреди Крюгер, главен герой във филм, основан на впечатленията, предизвикани от сънната парализа, и Фреди е като символично въплъщение на злото. Впрочем, не е важно кое е било по-рано яйцето или кокошката. Най-важното е, че човекът с черната качулка прави реално изображението на спящите.

До какво достигнахме? Какво крият нощните кошмари? Може би в тях има малко от казаното по-горе и това, което засега не можем да разберем. Царството на сънищата – това е непозната територия, затова трябва да държим разума си отворен за всички възможни хипотези.

За да разберем себе си и своите сънища, се налага да проникнем по-дълбоко и да съберем всички фрагменти и малки парченца. Ако се решим на това, неизвестното ще престане да ни бърка.

Ако се решим на това, неизвестното трябва да престане да ни плаши. Кой знае, възможно е пред нас да се отвори вратата на новата реалност.

Понякога е по-добре да не се замисляме толкова много в това, което сме сънували, тъй като навлизаме в един поток от мисли, който не води до никакъв резултат. И по-скоро до своеобразен тип вманиачаване не е полезно.

Затова в такъв случай е по-добре да се отдадем на ежедневните дейности, и да не се замисляме най-вече за негативните сънища, които сме сънували.