Кафето е изключително спорна напитка. В зависимост от това от каква гледна точка се погледне, то може да се окаже страшно полезно или много вредно.

Но въпреки че сте слушали много за него, има и още много добри неща, които могат да бъдат казани за кафето. Например, в него се съдържат много антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на много заболявания.

То съдържа кофеин – стимулатор, предизвикващ при много хора проблеми със съня. В настоящата статия ние ще ви разкажем за всички негови плюсове и минуси.

Кафето съдържа доста от най-необходимите на организма хранителни вещества и антиоксиданти

Типичната чашка еспресо съдържа:

• Витамин В2 – 11% от дневната норма;
• Витамин В5 – 6% от нормата;
• Тиамин – 2% от дневната доза;
• Ниацин – 2% от нея;
• Фолиева киселина – 1%;
• Манган – 3% от необходимото количество за деня;
• Калий – 3%;
• Магнезий – 2%;
• Фосфор – 1%;

Може да ви се стори, че това не е много, но просто умножете това количество по 3,4 или колкото чаши изпивате обикновено. Така че тази напитка действително ще ви осигури полезни хранителни вещества.

Но още по-същественото е, че в кафето се съдържат много антиоксиданти. Типичният българин, живеещ в града, придържащ се към западен начин на хранене, получава от кафето повече антиоксиданти, отколкото от плодовете и зеленчуците взети заедно.

Основният извод – Ако пиете по няколко чаши кафе дневно, то получавате немалко количество полезни витамини и минерали. А ако освен това редовно ядете плодове и зеленчуци, то можете и да не се безпокоите, че не получавате достатъчно витамини и минерали.

Кафето съдържа кофеин – стимулатор, подобряващ работата на мозъка и ускоряващ метаболизма

Кофеинът е най-масово употребяваното психоактивно вещество в света.

Безалкохолните напитки, чаят, шоколадът – всички те съдържат много кофеин. Концентрацията на кофеин в 1 чаша кафе може да варира в пределите в пределите 30-300 мг, но в средната чашка са 90-100 мг.

Кофеинът е активен стимулатор. В главния мозък блокира клетките на невромедиатора, „хормона на умората“ – аденозин.

Кофеинът се свързва с него, увеличава активността на мозъка и го принуждава по-активно да отделя други невромедиатори – норадреналин, допамин. Умората преминава, вие се чувствате съсредоточени, бдителни и готови за успех.

Има многобройни изследвания, показващи че кофеинът за кратък период от време действително подобрява работата на мозъка. Особено това се отнася за способността за концентриране и за краткосрочната памет. А също подобрява настроението и скоростта на реакциите.

Кофеинът също засилва метаболизма с 3-11% и увеличава ефектът от тренировките във фитнес залата с 11-12%.

Но ефектът за мозъка е краткосрочен. Ако пиете кафе всеки ден, то възприемчивостта ви към него, е доста висока, а това означава, че и действието му е по-слабо забележимо.

Последствията от кофеина за здравето са минимални. Ако пиете до 4 чашки на ден кафе или чай, можете и да не се безпокоите изобщо. Най-важното е понякога да се разделяте с чашката, тоест да не развивате нещо като зависимост.

Хората, обичащи кафе, по-рядко страдат от чернодробни заболявания

Ако злоупотребявате с алкохол и безалкохолните газирани напитки, то рискувате да се разболеете от цироза, макар че при около 35% от алкохолиците това заболяване не се развива, макар че лекарите смятат, че би трябвало.

Добра новина е, че ако пиете 4 чаши кафе дневно, то рискът от това заболяване е с 84% по-малък.