През есента дори и най-явните оптимисти се превръщат в меланхолици и мизантропи. От външната страна на прозореца роси дъжд, в жилището е хладно, в обществения транспорт – тясно и задушно, на работата /в училище или в университета/ е скучно.

Вирусът на равнодушието, апатията и скуката може да ви прихване на всяка крачка. Не вярвате? Ние разбрахме как със 100% сигурност да доведете себе си до състояние на увяхнал зеленчук.

Вредните ни съвети не са инструкции за употреба. Придържането към тях категорично се забранява на тези, които желаят да останат бодри и жизнерадостни.

1. Мързелувайте

Спортуването, дори най-обикновеното 10-минутно ходене разходва енергия. Но защо още веднъж да натоварвате вялото си тяло? Минимизирайте физическите упражнения, изгорете в камината абонаментът за басейн, на работата стойте повече време на едно място, дайте си вид, че сте сраснали с офисния стол, у дома винаги използвайте асансьор, дори ако живеете на третия етаж.

Приятелите ви ви викат да покарате колело през почивните дни? Откажете се. Детето ви моли да играете на криеница? Легнете на дивана и се направете, че спите.

2. Ограничете кръга на интересите си

Духовното и интелектуално развитие през есента е безсмислено. При хладно време се забавят всички мисловни процеси. Съсредоточаването и концентрирането става все по-трудно с всеки изминал ден. Дори четенето на книги вечер става непосилно трудно.

Какво пък да говорим за подготовката на студент за изпит – най-страшният сън на студента или за съставянето на бизнес план – стресова ситуация за хората, които обичат да прекаляват с работата.

Ако сте се научили да мързелувате, то ограничаването на кръга на интересите и минимизирането на стремежа към личностно израстване няма да ви коства много усилия.

Не е изключено да ви се прииска да се запишете на курс за чуждестранен език, да почетете бизнес литература, да отидете на музей или на театър. Но не правете подобни усилия и останете зад 4-те стени на дома, въоръжени с дистанционното на телевизора.

3. Водете антисоциален начин на живот

Това е лесно, ако следвате гореизброените съвети. Некачествената храна, липсата на физическа активност, интелектуалната деградация – всичко това ни прави пасивни, потиснати, тъжни, неуверени в себе си.

През есента ви се иска да усамотите, да изключите телефона си, да помолите членовете на семейството си да не ви се мяркат пред очите, да не ходите на работа или на училище. Ограничете общуването с околните и се лишете от изходящата от тях положителна енергия.

4. Не планирайте нищо

От състоянието на прострация могат да ви изведат мечтите, плановете, а също и краткосрочните и дългосрочните цели. Струва си само да започнете да мислите за това как след няколко месеца със семейството си ще отидете на море, ще получите повишение в работата.

Планирането ни връща към живота по-добре от всякакви антидепресанти. При това целебен ефект притежават мечтите и представите, които изначално се отнасят към категорията на недостижимите.

5. Потопете се в тъмнина

Учените установили защо през студеното време от годината ни се иска да се движим по-малко и да спим повече. Всичко това се дължи на недостига на слънчева светлина, денят се скъсява и още в 8-9 вечерта, когато се стъмни навън ние несъзнателно започваме да се стремим към леглото.