С прогресивното развитие на човечеството нашите постижения и открития биват както полезни, така и и оказват непоправима вреда. Напредъкът в развитието на цивилизацията позволява значително облекчаване на живота и това се усеща във всички сфери на нашия живот.

Ние използваме в бита и в професионалната си дейност неизброимо количество аксесоари, вещества и технологии, без да се замисляме за тяхното влияние върху нашето здраве и още повече в далечната перспектива в мащабите на нашата планета.

Ако преди половин век за почистване и пране в домакинството са се използвали няколко разновидности на сапуна и на праха за пране, то днес арсеналът на миещите и почистващите препарати бие всички рекорди.

Рафтовете в магазините предлагат толкова широко разнообразие от дадената спецификация, че човек започва да скляпа от недоумение. Ако обаче си поставите за цел да изберете екологична битова химия, то спектърът на подходящите продукти значително ще се свие.

Защо е необходимо да предпочитаме екологичната химия? Какво печелят така ориентираните потребители? И какви аналози на ефективните миещи средства съществуват до днес?

Защо е опасна битовата химия?

За потенциално опасно химия се смята тази, която има свойството да не се разлага, а да се отлага – в природата, в организма на човек. Част от нейните съставки са причина за алергии и дори се явяват канцерогенни, а други отравят планетата ни в дългосрочна перспектива.

Във всеки случай е погрешно да определяме като качествено миещо средство, това което се отличава със силно действие и е на изгодна цена.

Забележимият ефект често се осигурява от силно действащи химически вещества, много от които са изключени отдавна от състава на произвежданата и продаваната в Европа битова химия, но въпреки това продължават да присъстват повече или по-малко в продуктите за почистване на домакинството и това са:

• Хлор и хлорните органични съединения – предизвикват патология на сърдечно-съдовата система – анемия, високо кръвно налягане, атеросклероза, водят до отслабване на защитните свойства на кожата, до влошаване на състоянието на кожата, ноктите, косата. Смятат се за свръхалергенни, а също и канцерогенни.

• Натриев хипохлорид – неустойчиво съединение, изпускащо лесно хлор и по този начин, предизвиквайки горепосочените патологии, включително и рак;

• Фосфати и фосфонати – изпълняват функция по омекотяване на водата, но същевременно предизвикват алергични реакции и патологии на дихателните пътища – висок е рискът от развитие на дерматози и дори на бронхиална астма; попадайки в естествени водоеми, способстват за разрастване и цъфтеж на водната растителност и впоследствие до гибел на тяхната фауна.

• Анионни повърхностно-активни вещества /ПАВ/ - изпълняват очистваща функция в състава на миещите вещества и перилните препарати. ПАВ са представени от 3 разновидности – анионни, катионни и нейоногенни, като именно първите предизвикват имунни нарушения, алергии, увреждания на мозъка, черния дроб и бъбреците; съдържанието на ПАВ в използваното средство навярно означава неговото проникване в организма, тъй като се задържа в структурата на измитата повърхност за дълго време.

Какво представлява екологичната битова химия?

По своя състав и въздействие върху околната среда и човешкия организъм съответства на редица критерии:

• Съдържа компоненти от минерален или растителен произход, а също и от животински, но от органично земеделие
• Не съдържа опасни за околната среда и човека вещества като хлор и органичните му съединения, фосфати и фосфонати и прочие.
• Биоразградими – по време на използването не се натрупват във вид на отлагания, в частност не замърсяват естествените водоеми.
• Хипоалергенни;
• Не се тестват върху животни;