В предишна статия ви описахме ефектите от спиранто на цигарите в първите дни и часове, след като сте се отървали от нездравословния навик. Ето какво става в организма ви няколко седмици по-късно.

Вече сте в състояние да се упражнявате и да изпълнявате някои физически дейности, без да чувствате умора или болка. Това се дължи на редица регенеративните процеси, които започнат да се появят в тялото. „След спирането на цигарите кръвообращението ви ще се ускори, а белодробната функция ще се подобри значително. След две или три седмици без цигари белите дробове ще започнат да се възстановяват и ще започнете да дишате по-лесно“, съобщават от Американската сърдечна асоциация през 2012 г.

При повечето пушачи, симптомите на абстиненция се разсейват до втората седмица след отказването им.

От един до девет месеца след като спрете цигарите

Месец след като откажете цигарите белите дробове започват да се възстановяват. Малките реснички, подобни на косъмчета ще изтласкат слузта извън ще започнат да възстановяват нормалната си функция, те помагат да се понижи рискът от инфекция. Когато започне правилното функциониране на белите дробове може да се наблюдава кашлица и задух, които ще продължат да намаляват драстично.

Дори при дългогодишните пушачи симптомите на абстиненция ще отшумят за не повече от няколко месеца след спирането на цигарите.

Една година след като откажете цигарите

„Разликата след една година е огромна. След една година без тютюнопушене, рискът от сърдечно-съдови болести се понижава с 50% в сравнение с времето, когато сте пушили“, съобщават от Центъра за контрол и превенция на заболяванията през 2004 г. Освен това риска от заболяване на сърцето се понижава двойно.

Пет години след като откажете цигарите

„Веществата, които са пуснати на пазара и изгарят тютюневия въглероден окис предизвикват кръвоносните съдове и увеличават риска от получаване на инсулт. От 5 до 15 години след като сте отказали тютюнопушенето рискът от получаване на инсулт се понижава сякаш никога не сте пушили“, показва проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията през 2004 г.

10 години след като спрете пушенето

Пушачите са изложени на по-голям риск от ракови заболявания, особено на рак на белите дробове, който се среща най-често и е най-опасен. Пушенето е причина за 90% от смъртните случаи на рак на белия дроб в света. Въпреки че ще са ви нужни усилия в продължение на 10 години да откажете цигарите ще понижите риска от смъртност в резултат на рак на белите дробове. Десет години след като спрете цигарите ще немалите опасността от рак на гърлото, устата, пикочния мехур, бъбреците и панкреаса.

15 години по-късно

„Когато сте отказали цигарите в продължение на петнадесет години ще подобрите шансовете си за здраво сърце като при хората, които никога не са пушили“, показва проучване през 2004 г. от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Дългосрочни ползи

Дългосрочните ползи от отказването от цигарите са фантастични. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, непушачите живеят 14 години по дълго от пушачите. Ако днес спрете цигарите ще удължите продължителността на живота си и функцията на сърдечно-съдовата система с няколко години, като същевременно се чувствате активни и в добро здраве.

Готови ли сте да откажете цигарите?

Отказването от цигарите не е лесно, но определено си струва борбата. Консултирайте се с лекар или фармацевт, които ще ви запознаят с различни начини, които ще ви помогнат откажете цигарите. Пригответе се за предимството да живеете в среда без тютюнев дим.