Когато става въпрос за болести, мъжете се превръщат в слабия пол – пред температурата и отравянията пасуват дори и най-силните на пръв поглед мъже. И това не са капризи, а особеност на мъжкия организъм, убедени са учените.

Всичко се дължи на тестостерона

Оказва се, че мъжкият хормон … подрива имунитета. Изследвания, публикувани в Списанието на Националната академия на науките /PNAS/ от 2014-та година доказват, че високото ниво на андрогените понижава имунния отговор на ваксината срещу грип.

Жените с ниско ниво на хормона са по-устойчиви пред лицето на болестта.
Успехът на ваксинациите зависи от способностите на организма да образуват антитела. Ръководителят на изследването, професорът по микробиология и имунология на Станфордското училище по медицина Марк Дейвис анализирал кръвните показатели на 53 жени и на 34 мъже, на които били направени ваксини.

При доброволците били определено количеството на циркулиращите в кръвта сигнални белтъци, участващи при образуването на антитела. Установило се, че при жените концентрацията на тези белтъци била изначално по-висока и не зависела от тестостерона.

При мъжете всичко било обратното. Именно затова жената с температура ходи на работа, разхожда кучето, взема децата от градината, а в същото време мъжът с лека хрема лежи на дивана.

Но я има и обратната страна на медала. При среща с вируса женският организъм се мобилизира и присъстващите в кръвта сигнални белтъци предизвикват възпаление – характерен признак на имунния отговор.

Същевременно никой не може да каже с каква сила ще бъде възпалението. Затова жените, които толкова лесно понасят острите респираторни вирусни заболявания, така често страдат от усложнения и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, множествена склероза, лупус и т.н.
При мъжете и подобните на мъже жени ситуацията е различна. Тестостеронът потиска активността на имунната система, затова и притежава противовъзпалително действие.

„Слабият имунитет може да бъде еволюционно преимущество, - смята Натан Бар-Чама, директор на отделението по мъжка репродуктивна медицина и хирургия в Маунт Синай, Ню Йорк. – Възможно е, в древността тази особеност да е повишавала шансовете за оцеляване при хората, които са се разболявали“.

Еволюцията е предвидила всичко. В древността да умреш от ноктите на див звяр или от удар не е било трудно – в този случай бурната имунна реакция до нищо добро не би била довела.

Важно било да се облекчи възпалението, ако човек е оцелял. Така порезната рана при мъжа бързо се затваряла, същевременно жена с идентична травма загивала от сепсис – системно възпаление.

Хората, които си назначават самостоятелно тестостерон с една или друга цел, са длъжни да се замислят за това.

Може би идеята за укрепване на здравето по този начин да изглежда смешно, само че резултатът да се окаже непредсказуем. Колкото до имунитета – той е фина система, предупреждава професорът по микробиология и имунология Марк Дейвис.

В болест и здраве

Учени от университета на щата Айова установили как здравето на съпрузите влияе на семейните връзки. Заключенията са разочароващи. В 6% от случаите бракът се разпада, поради заболяване на жената.

Мъжете могат да боледуват спокойно. Жените добре помнят брачния обет и винаги остават близо до съпруга си. Изследователите не са питали по чия инициатива се развалял съюзът. На омъжените жени с тежки заболявания им се налага да се справят не само с диагнозата, но и със стреса, предизвикан от развода.