„Какво направих днес?“ – вероятно се питат повечето от нас, легнали в леглото след тежък работен ден и проблемът е, че често си задаваме подобни въпроси.

Тогава започваме да превъртаме през главата си всички събития от деня и най-често се разстройваме. Почти 16 часа дребни безсмислени занимания, които са ни отнели много енергия и не са донесли никакви плодове.

Няма с какво да се похвалим и с какво да се възгордеем. Макар и в тефтера ни да са били написани безброй задачи и всички те да са изпълнени. Тогава какъв е проблемът?

Ако само за малко направим опит да се наблюдаваме отстрани ще забележим, че има доста странно и същевременно типично за повечето съвременни хора поведение – иска ни се да сме на няколко места едновременно и да вършим сега и веднага много задачи.

В едната ни ръка постоянно ни звъни телефона, а с втората пишем имейл.

В интернет браузъра сме отворили едновременно няколко прозореца. Иска ни се да успяваме във всичко. Подобно поведение може да ви се струва ефективно, но изобщо не е така.

Психотерапевти са достигнали до заключението от провежданите много години наблюдения на поведенческите реакции на хората, че на почти всички нас ни е необходима илюзия за заетост.

Повечето не желаят да се отдават напълно на работата, те просто се опитват да създават ефект на интензивна трудова активност. И това не говори за нежелание за работа.

По-скоро показва, че човек има достатъчно енергия за работа. Но просто е необходимо да я насочва правилно. А това е напълно осъществимо със спазването на следните правила.

От къде да започнете?

1. Напишете списък със задачите за седмицата
Днес е понеделник, така че няма какво да чакате, а го съставете веднага. Отделете на това занимание няколко минути – като очертаете в основни линии какво смятате, че е добре да направите през следващата седмица.

Отбележете най-важните задачи – от работата, семейството, хобито, четенето на книги и т.н. След това поставете отметки на тези, които са най-спешни и не тези, които не са до такава степен.

Какво е важно да разберете – правилно поставяне на приоритети, последователност.

2. Крадци на време

Разсейващите събития и явления отнемат маса време, което било могло да се оползотвори по много полезен начин. Това са социалните мрежи, дългите разговори по телефона, изпълнение на задачи, които могат да се поръчат на друг.

Срещи с хора, които не ви носят нито радост, нито удоволствие. И колкото и да е странно емоциите. Запишете това, което ви разсейва много и срещу него – с какво да го замените.

Какво е важно да разберете – фокусирайте вниманието си върху действително важните задачи. Добре е да си изградите навика да казвате „не“ – както на себе си, така и на другите.

3. Правете това, което ви носи удоволствие

Във вашето разписание трябва да има място за хоби и за отдих. В зависимост от количеството време, което ви остава, отделяйте по около 20 минути дневно.

Ако си изградите навик да правите по малко, но всеки ден, то със сигурност ще постигнете успех.

Какво е важно да разберете – с малки стъпки можете да достигнете до голям успех. Правете усилия върху себе си.