На почти всеки от нас са му познати проблемите със стомаха и червата. Но днес ще ви разкажем какви храни да включите в менюто си, за да ги избягвате.

Всички ние поне веднъж сме изпитвали тежест в стомаха, подуване на корема и други неприятни усещания, свързани с нарушеното храносмилане.

Този проблем може да възникне не само непосредствено от неправилното хранене, но и от косвени фактори, като стрес, замърсена околна среда и дори нарушаване на дневното разписание.

Макар и това, което ядем да е изключително важно за здравето ни като цяло, и за храносмилателната ни система в частност.

Със сигурност, колкото по-чиста е храната ни, толкова по-малко е количеството на промишлено преработените продукти в нашето меню и толкова по-лесно му е тялото да се справи с други негативни фактори.

Но нека днес да поговорим за конкретните храни, редовната употреба на които ще ви помогне да се чувствате по-добре, а храносмилателната ви система да функционира по-балансирано.

1. Банани

Невероятна храна, с която диетолозите препоръчват да заменим всички мазни десерти и още повече, ако имате проблеми с жлъчката.

Техният състав, а също и високите нива на растителни влакна и на калий предпазват лигавицата на стомаха и оказват благотворно въздействие върху храносмилателната система.

Но въпреки очевидната полза бананите са доста калорична храна и затова се старайте да изяждате не повече от един плод на ден.

2. Млечнокисели продукти

Основната причина този клас продукти да се включат в категорията на диетичните са млечнокиселите бактерии, които спомагат за нормализиране на чревната микрофлора.

И така правят стомаха не толкова податлив към хранителни раздразнения.

3. Мед

Смята се за истински лечебен балсам за организма като цяло, и за храносмилателната система в частност. Отлично лекарствено средство е при язвена болест и гастрит.

Ако хапнете мед 2 часа преди хранене, то намалява отделянето на стомашен сок, което е много важно за хората, които имат проблеми с неговата киселинност.

4. Овесена каша

Трудно можем да посочим храна, която е по-ценна за хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, от овесените ядки. Именно те се препоръчват при подуване и болки в областта на корема.

5. Бобови

Много хора старателно избягват употребата на бобови, предполагайки, че предизвикват образуване на газове, но това не е така.

Напротив, те помагат при киселини, неутрализирайки излишните стомашни сокове, които представлява сериозна опасност за лигавиците на стомаха и на хранопровода.

6. Ленени семена

Невероятно полезен продукт, ако говорим за въздействието му върху целия организъм, способства за регенерация на тъканите, ускорявайки процесите на заздравяване на раните, помага за нормализиране на чревната перисталтика, а също и понижава нивото на киселинност на стомашните сокове.

7. Сушени плодове

Включването им в ежедневното меню спомага не само за попълването на дефицита от енергия, но и за прочистването на организма.

Тъй като поради високото съдържание на растителни влакна сушените плодове, особено сливите, положително се отразяват на функцията на целия стомашно-чревен тракт.

8. Кафяв ориз

Действа като естествен абсорбент, като изсмуква вредните вещества от организма и ги изхвърля.

9. Кисело зеле

То е много по-полезно за стомаха от прясното, това е свързано с образуването на млечна киселина в процеса на ферментацията му.

10. Киви

Богато е на пектини и дъбилни вещества, благодарение на което тези зелени плодове оказват противовъзпалително действие на цялата храносмилателна система.