По време на растеж на семената в тях протичат процеси, осигуряващи на кълновете сила за развитие. Когато използваме като храна семена в този стадий можем да си набавим множество ценни хранителни вещества. 

На човечеството отдавна са известни полезните свойства на покълналите семена, а с развитието на медицината те получават и научно потвърждение.

Кълнове – ползи за здравето

Влияние на покълналите семена върху човешкото тяло

Специалистите, изучаващи състава и влиянието на покълналите семена върху човешкото тяло, привеждат аргументи в полза на това да се похапват по-често.

Витамини и минерали

Покълналите зърна съдържат голямо количество витамини, незаменими аминокиселини и минерални вещества.

Всички тези компоненти са в удобна за усвояване форма, с каквато невинаги могат да се похвалят готовите витамини и минерали от аптеката.

Повечето от закупените от магазина плодове и зеленчуци се съхраняват дълго, затова количеството витамини в тях намаляване.

Термичната обработка също разрушава витамините, затова и покълналите семена, които се консумират в максимално пресен и натурален вид позволяват попълване на недостига на много хранителни вещества.

Антиоксиданти

Храненето с покълнали семена позволява на организма да се зареди с антиоксиданти, което може да помогне за подмладяване. Тези вещества не само помагат на всички вътрешни органи и системи да функционират пълноценно, но и забавят естествените процеси на стареене.

Укрепване на нервната система

Наличието на голямо количество биологично активни компоненти в покълналите семена осигурява укрепване на функцията на нервната система и стабилизиране на емоционалния фон.

Редовното похапване на кълнове позволява да се избегнат проблеми със съня, депресивни настроения, а също и негативните последствия на влиянието на стреса върху организма.

Нормализация на сърдечно-съдовата система

Кълновете се препоръчват и заради благотворното влияние върху сърдечно-съдовата система. Веществата, които се съдържат в тях, спомагат за укрепване на стените на съдовете.

Намаляват отлаганията от холестерол, нормализира се и артериалното налягане. Всичко това е профилактика на много хронични заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Красота на кожа, коса и нокти

Ежедневното ядене на покълнали семена осигурява подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Употребата на тези храни помага за намаляване на проявленията на акне, а също и за справяне с раздразненията на кожата на лицето.

Как правилно да похапваме покълнали семена?

Какви покълнали семена могат да се включат в здравословното хранене? Диетолозите препоръчват сами да добиваме кълнове пшеница и бобови.

Тези продукти притежават не само колосален запас от хранителни вещества, приятен вкус, но и лесно се отглеждат в домашни условия.

Покълнала пшеница

Пшеничните кълнове притежават сладникав вкус и са ценен източник на витамин Е и група В. В тях са много и минералните вещества – желязо, калий, магнезий и фосфор. Подобен състав се отразява благоприятно на функцията на храносмилателната и кръвоносната система.

Покълнала елда

Семената от елда са с приятен аромат и лек вкус. Съдържат витамин С и витамини от група В. Също може да се установи наличие на калий, калций, магнезий, бор, силиций и биофлавоноиди.

Тези, които са решили сами да си добиват кълнове от елда, трябва да отчетат няколко важни момента. Първо, може да покълне само зелената елда, от която е бил отстранен горният слой.

Второ, в процеса на покълване се отделя специфична слуз, която е необходимо периодично да се отмива.

Кълнове бобови

Фасул, леща, грах, бобови, соя, нахут могат да покълнат. Тези покълнали семена се ценят не само, поради своя богат състав от витамини и минерали, но и заради наличие на добре усвоим растителен белтък.

Мястото на покълналите семена в диетата за отслабване

Покълналите семена често се включват в различните диети за отслабване. За това има и просто обяснение, тъй като кълновете са истинска суперхрана. Не само позволяват насищане на организма с витамини и други полезни вещества, но и могат да ни заредят с енергия за много часове напред.

Една от причините за наднормено тегло е преяждане. Затова похапването на покълнали семена, които при ниска калоричност могат добре да наситят организма, значително улесняват процеса на отслабване.