Камъни в пикочния мехур представляват твърди минерални маси, локализирани в пикочния мехур.

Тези образувания се формират, когато урината в пикочния мехур е прекалено концентрирана, предизвиквайки кристализиране на минералите в нея.

Концентрацията често е резултат от невъзможност за изпразване на пикочния мехур.

Образуванията не водят до появата на клинични изяви и могат да бъдат открити при изследвания за други проблеми. Когато симптомите се появят, те могат да варират от коремни болки до поява на кръв в урината.

Малките камъни понякога се изхвърлят чрез урината от само себе си, но е възможно да се наложи и отстраняването им от лекар. Ако не се лекуват, образуванията в пикочния мехур могат да предизвикат инфекции и други усложнения.

Какви са симптомите?

Някои от засегнатите нямат никакви оплаквания, дори когато камъните са големи.

Но ако образуванието дразни стената на пикочния мехур или блокира потока на урината, се проявяват клинични изяви, като най-често се състоят в:

• Болки ниско в корема;
• При мъжете болка и дискомфорт в пениса;
• Болезнено уриниране;
• Повишена честота на уриниране;
• Затруднено отделяне на уриниране или внезапно прекъсване на потока на урината;
• Кръв в урината;
• Помътняване или необичайно потъмняване на урината;

Какви са причините?

Камъните обикновено се формират поради непълното изпразване на пикочния мехур.

Урината, която е останала в пикочния мехур, може да образува кристали, от които впоследствие се образуват камъни. В повечето случаи, друго заболяване засяга способността за напълно изпразване на пикочния мехур.

Заболяванията, които най-често са причина за образуване на камъни в пикочния мехур са:

• Уголемяване на простатната жлеза, тъй като се компресира уретрата и е възможно да се прекъсне потока на урината, което е причина за оставането на част от нея в пикочния мехур;

• Увредени нерви /неврогенен пикочен мехур / - обикновено чрез нервите се изпращат сигнали от мозъка до мускулите на пикочния мехур за задържане или освобождаване на съдържанието му.

Но когато тези нерви са увредени от инсулт, увреждане на гръбначния стълб или друг здравословен проблем, пикочният мехур не е в състояние да освободи напълно съдържанието си.

Други състояния, които са сред вероятните причини за поява на минерални образувания в пикочния мехур:

• Възпаление – инфекции на пикочните пътища и лъчева терапия в тазовата област е възможно да предизвикват възпаление на пикочния мехур.

Медицински устройства – понякога поставен катетър, който да извежда урината от пикочния мехур може да стане причина за поява на камъни.

• Камъни в бъбреците – понякога по-малките бъбречни камъни е възможно да се отделят и да се придвижат надолу по уретерите и да достигнат пикочния мехур.

Лечение на камъни в пикочния мехур

Обикновено се налага медицинското отстраняване на камъните. Ако обаче са малки, лекарите препоръчват пиенето на големи количества вода над 3 л. дневно, за да е възможно изхвърлянето им чрез урината.

Въпреки това, тъй като най-често камъните са резултат от невъзможността за пълното изпразването на пикочния мехур, спонтанното преминаване на камъните е малко вероятно.

В почти всички случаи се налага отстраняване на минералните образувания.

Най-често камъните се премахват, като се прилага процедура, наречена цистолитолапаксия.

Една малка тръба с камера на края /цистоскоп/, която позволява добра видимост на камъка.

След това лекарят използва лазер, ултразвук или механично устройство, за да разбие на малки парченца и след това се прави промивка на пикочния мехур и минералните образувания се отстраняват от него.