Жлъчен рефлукс се появява, когато жлъчката – храносмилателна течност, която се произвежда в черния дроб, прониква в стомаха и хранопровода.

Заболяването може да се съпътства от киселинен рефлукс – медицински термин, който се използва за означаване на състоянието на навлизане на стомашни киселини в хранопровода.

Дали жлъчката допринася за киселинния рефлукс е спорно.

Жлъчката често се смята за причина за киселинния рефлукс, когато засегнатите хора не реагират напълно или не на всички мощни лекарства, потискащи стомашната киселина.

Но има малко научни доказателства, които точно да определят въздействието на рефлукса на жлъчка при хората.

Изследванията при лабораторни животни показват, че с течение на времето навлизането на жлъчна течност в стомаха и хранопровода може да има сериозни последици, като потенциално повишаване на риска от рак на хранопровода.

За разлика от киселинния рефлукс, този на жлъчка обикновено не се повлиява от промени в хранителния режим или начина на живот. Но вместо се налага прилагането на медикаментозна терапия, а при много тежки случаи и операция.

Какви са симптомите на жлъчния рефлукс?

Рефлуксът на жлъчка трудно може да се разграничи от киселинния. Клиничните изяви са сходни, като и двете медицински състояния могат да се появят по едно и също време.

Не е ясно доколко допринася за рефлуксните състояния.

Най-характерните изявите на рефлукса на жлъчка са:

• Коремна болка в горната част на корема, която може да бъде много силна;

• Често навлизане на киселини – усещане за парене зад гръдната кост, което понякога достига и до гърлото, заедно с кисел вкус в устата;

• Гадене;

• Повръщане на зеленикаво-жълта течност /жлъчка/;

• Безпричинна загуба на тегло;

• Понякога кашлица или пресипване на гласа;

Кога да се потърси лекарска помощ?

Консултирайте се с личния си лекар, ако често усещате симптоми на рефлукс или изгубите част от теглото си без причина.

Ако ви е била поставена диагноза ГЕРБ, но не получавате адекватно облекчение от предписаните ви лекарства, консултирайте се с личния си лекар.

Може да се наложи предписването на допълнителни медикаменти за овладяването на рефлукса на жлъчката.

Какви са причините?

Жлъчката е зеленикаво-жълта течност, която е от съществено значение за разграждане на мазнините и за отстраняване на остатъци от еритроцитите и някои токсини от тялото.

Жлъчната течност се синтезира в черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур.

Консумацията на храна, която съдържа дори и малко количество течност сигнализира жлъчния мехур да освободи жлъчка, която изтича през две малки тръби, които се свързват в общия жлъчен канал.

Чрез тях жлъчната течност навлиза в горната част на тънкото черво /дванадесетопръстник/.

По същото време, когато жлъчката навлезе в дванадесетопръстника, храната постъпва в тънките черва през пилорния сфинктер от стомаха.

Пилорният клапан се отваря само леко около 3.5 мм. и за да достатъчно време, за да навлезе втечнената храна. Но пилорния сфинктер не позволява рефлукс на храносмилателни сокове в стомаха.

Лечение на жлъчен рефлукс

Въпреки че рефлуксът на жлъчка не се повлиява от промени в начина на живот, много от засегнатите усещат облекчение на симптомите и затова можете да направите следното:

• Спрете цигарите – тютюнопушенето увеличава количеството на стомашната киселина и за намаляване на слюноотделянето, което поддържа влажна лигавицата на хранопровода;

• Хранете се по-често, но намалете обема на порциите, които консумирате, така ще намалите налягането върху долния езофагеален сфинктер, което предотвратява отварянето му в неподходящото време.