Всеки пети жител има камъни в бъбреците и в пикочните пътища, и тази болест не учудва никого.

Оказва се, че камъни могат да се образуват на неочаквани места в организма – слъзни и слюнчени жлези, носни пътища  и бронхи.

Как се случва образуването на камъни на необичайни места в организма

Камъни в слъзните протоци

Медицинският термин е дакриолитиаза. В протоците на слъзните жлези се образуват камъни – дакриолити.

Ако не се прекъсне протока и остане пространство за оток на слъзната течност, то симптоматиката не е особено силно изразена.

Повечето хора не усещат проявленията на дакриолитиаза докато камъните не станат достатъчно големи и не запушат протока на слъзните жлези.

По-рядко се наблюдава поява на лека болезненост и дискомфорт в проекцията на слъзните канали.

При прогресиране на болестта се появява сълзене, чувство за раздуване във вътрешното ъгълче на окото. Ако се притиснем в тази точка ще бъде болезнено, и от очите ще потекат сълзи.

Ако дакриолитиазата се усложнява от възпаление на слъзните протоци, появяват се слузести и гнойни секрети, усилва се болката в очите, възможно е зачервяване на конюнктивата и оток на клепачите.

Точните причини за развитие на дакриолитиаза не са напълно изучени. Учените обръщат внимание на следните фактори:

  • Анатомични особености – образуването на камъни може да е свързано с деформация на слъзните канали, поява на различни дефекти. Тези изменения са вродени, и дакриолитиазата, обикновено се откриват в първата година на живота.
  • Хронично възпаление на слъзните жлези – при дакриоаденит се нарушава отока на сълзите, което води до натрупване на различни соли и образуване на камъни.
  • Травма – увреждането на очите може да доведе до запушване на слъзни канали, нарушение на отока на сълзите и поява на дакриолити.
  • Професионална вреда – рискът от развитие на дакриолити е по-висок при хората, заети във вредно производство, където въздухът е наситен с прах, и има контакт с промишлените отпадни вещества.

При жените причината за дакриолитиаза често става неправилно ползване на козметика. Например, ако се носи козметика на лицето твърде дълго, не се почисти през нощта или се използват некачествени средства, може да се предизвика възпалителен процес, и впоследствие – дакриолити.

При подозрение за дакриоцистит е необходимо да се потърси консултация с офталмолог.

Без лечение не може да се мине – камъните в слъзните канали може да предизвика развитие на възпалителни процеси в тъканите на очите, води до разкъсване на слъзната торбичка, причина са за кератит и други усложнения, а в перспектива – дори да доведат до слепота.

Камъни в слюнчените протоци

Слюнокаменната болест, или сиалолитиаза е доста разпространено заболяване. Камъните най-често се локализират в подчелюстните жлези – до 80% от случаите. По-рядко камъните се откриват в окоушните жлези и подезичната жлеза.

Сиалолитиаза най-често се среща при млади хора на възраст 25-30 години. Обикновено камъните започват да растат още в детството, но след много години достигат клинично значими размери.

Първоначално се появява оток и болезненост в областта на слюнчените жлези. Болките се усилват при хранене, възможно е да се разпространят към другите области на лицето.

Често тези симптоми се възприемат за зъбобол, и сиалолитиаза се лекува от зъболекари, затова затруднения при диагностика обикновено не възникват.

За сиалолитиаза е характерна поява на слюнна колика. При хранене слюнчената жлеза се увеличава, а нейната секреция се усилва. Това води до поява на остра болка в проекцията на жлезата – там, където е разположен камъкът.

Камъни в носа

Наричат се ринолити. Това заболяване най-често се открива при деца, затова камъни се образуват около чуждото тяло. При възрастните тази патология се открива изключително рядко.

Образуването на ринолити се способства от анатомични особености на носната кухина, по-точно деформация на носната преграда и свиване на носните пътища.

Камъни в белите дробове

Много рядко, но и в белите дробове могат да се появят камъни, в средния дял. Най-често страдат жените. Защо се случва така, е почти неизвестно. Много експерти са на мнение, че за образуването на камъни в белите дробове се откриват прекарани болести, и по-точно туберкулоза.

Не се изключва и влиянието на вредна производствена среда – прах и различни аерозоли. Смята се също, че образуването на камъни в белите дробове и бронхите може да влияе наличие на наследствена предразположеност.