В последното десетилетие, много нашумя диагностиката чрез ПЕТ скенер. ПЕТ не означава цифра, в случая, а е абревиатура на самия метод – Позитронно – Емисионна Томография. Използва се за диагностицирането на онкологични заболявания, в диагностиката на неврологични заболявания и, дори, в кардиологията.

И понеже много хора се питат дали този метод е безопасен, дали докторът не ги подвежда, като назначава такова изследване и още много въпроси по темата, решихме да обърнем внимание на този диагностичен метод.

Принцип на получаване на образа от ПЕТ скенера

ПЕТ-скенера или ПЕТ-КТ (Позитронно-Емисионна – Компютърна Томография) е една от най-напредналите технологии в света на медицината. Чрез този метод се локализират проблеми на клетъчно ниво, благодарение на комбинацията с Компютърен Томограф се получава детайлна информация за всички органи и структури в тялото

ПЕТ-сканирането използва радиоактивен препарат, който попадайки в тялото, се натрупва в телесните зони, при които е налично високо ниво на химическа активност. Обикновено радиоактивното вещество се инжектира венозно.

След това, след серия от рутинни процедури,  пациентът преминава на самия скенер, където ПЕТ/КТ сканира съответните области на тялото и показва наличието на метаболитни промени в органите или тъканите.

Какви са диагностичните възможности на ПЕТ/КТ

Използва се за изследването на:

  • Онкологични заболявания – карцином на белия дроб, карцином на гърдата, лимфоми, карцином на гастроинтестиналния тракт, малигнен меланом, карциноми на главата и шията, карцином на щитовидната жлеза, овариални злокачествени новообразувания, мекотъканни и костни саркоми, урогенитални тумори, метастази, повишени туморни маркери.
  • Мозъчни разстройства и проблеми с централната нервна система;
  • Болест на Алцхаймер;
  • Епилепсия.

Опасно ли е това изследване за пациента и неговите близки

Както и по-горе споменахме, на пациентът се прилага радиоактивно вещество. Това означава, че пациентът излъчва радиоактивност, но това не представлява риск за самия пациент.

Нивата на радиоактивност са много ниски, но въпреки това, пациентът, който се подлага на това изследване, винаги се предупреждава да преустанови контактите си с малки деца и бременни жени в рамките на 24 часа след изследването.

Болезнена ли е процедурата

Единствената болка, която пациентът може да усети при подготовката за сканирането е при венозното приложение на радиоактивното вещество. Това е обикновена венозна манипулация. По време на самата процедура, болка не се усеща, а пациентът е наблюдаван през цялото време от медицински екип, който би съдействал при евентуално неразположение.

Изследването не е свързано с получаването на странични реакции.

За кого НЕ е подходящ

Изследването не е подходящо за бременни жени, и неподвижни хора, освен ако не са си осигурили придружител.