Учени от Медицинския факултет на Британски университет установяват, че хората, които се къпят в морето, боледуват по-често от тези, които нямат такава възможност.

През 2014-15 г. изследователи провеждат онлайн-анкети сред повече от 2600 жители на Англия и Уелс. И по-точно, учените се интересували от честотата на острите респираторни заболявания, кожни заболявания, болести на ушите и инфекции на очите.

Защо къпането в морето може да ни разболее

За такива заболявания съобщават 24% от хората, които обичат да се къпят в морето и редовно правят това, в сравнение със 7% от тези, които не обичат морските бани.

Къпещите се освен това в морето 3 пъти по-често развивали заболявания на ушите и повече от 2 пъти е по-вероятно при тях да възникнат кожни болести.

На честотата на острите респираторни заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт, които се проявяват под формата на повръщане, диария, къпането в морето по никакъв начин не оказвало влияние.

Смята се, че почивките на морето са полезни, както за тялото, така и за психиката. Авторите на изследването засега не могат да обяснят с какво е свързана повишената заболеваемост сред любителите на къпането в морето, но призовават къпещите се да оценяват потенциалните рискове от гледна точка състоянието на околната среда и инфекциозната безопасност.

Влошеното качество на морската вода причина за инфекциите

Възможно е повишената честота на кожните и на ушните заболявания е свързана с вирусния и бактериалния състав на водата.

По родното Черноморие, както знаем, има сериозни проблеми със замърсяването на морската вода, поради изливане на отпадне води и то въпреки изграждането на пречиствателни станции.

Презастрояването продължава с ускорени темпове, очакваният по-слаб сезон тази година може да доведе до подобряване на качеството на крайбрежните води, които се използват за къпане.

Почивката на море може да е и полезна, но понякога се наслагват фактори, които повече негативни, отколкото благоприятни.

Например, първата е смяна на климата, след това е липсата на режим на морето, късно лягане, недостатъчно сън, непълноценното хранене, употреба на повече алкохол, всичко това се отразява неблагоприятно на имунитета.