Каракудите са род риби, принадлежащ към семейство Шаранови. Гръдната им перка е дълга, фарингеалните им зъби са едноредни. Тялото им е високо, с широк гръбнак, умерено странично сплескано.

Люспите на тези риби са големи и гладки на пипане. Окраската варира в зависимост от местообитанието на тази риба.

Златистата каракуда може да достигне на дължина над 50 см и маса над 3 кг, сребърната /наричана още обикновена/ обикновено е около 40 см, а масата до 2 кг, въпреки че срещат и индивиди до 60 см и с маса до 7-8 кг, това зависи от местообитанието на рибата и начинът на храненето ѝ.

Хранителна стойност (100 грама)

  • Белтъчини – 17.7 грама;
  • Мазнини – 1.8 грама;
  • Въглехидрати – 0 грама;
  • Минерални соли – 1.6 грама;
  • Калоричност – 87 килокалории.

Месото на каракудата се отличава с повишено съдържание на мазнини, но въпреки това неговата енергийна стойност е ниска, едва 87 килокалории за 100 грама, на варената – 102 килокалории, а калоричността на печената е 126 килокалории за 100 грама. Умерената консумация на каракуда не води до затлъстяване.

Полезни свойства на месото от каракуда

До 60% от тялото на каракудата е годно за консумация от човека, което е повече дори и от на шарана. Съдържанието на мазнини достига до 6-7%, а на белтъчини до 18% от живото тегло на тази риба.

Каракудата като риба е може би единствената храна, която в такова голямо количество съдържа набор от мастноразтворими витамини като А, С, D, E и от група В. Богата е също на йод, манган, мед и цинк. Много добър източник на йод са всъщност дънните риби каквито са и каракудите.

Младите хора, които то ранното си детство консумират риба са с по-добри шансове да преуспеят в училище.
Рибата изобщо е много полезна храна за нормалното умствено развитие на децата. Поради това е желателно яденето на риба поне веднъж седмично.

Зависимостта между интелектуалните възможности и количеството на изядената риба е значителна – с 6% се повишават зрително-пространствените и речевите способности.

И това от консумацията на риба само веднъж седмично. А повишеното количество риба в хранителния режим на младите хора, според шведски учени, е станало причина за увеличаване на техните умствени възможности почти 2 пъти.

Месото на каракудата, наред с пилешкото месо, е един от най-добрите източници на висококачествени белтъчини, в които се съдържат всички необходими за организма незаменими аминокиселини.

Учените са установили, че включването на каракуда в хранителния режим на бременните жени благоприятно се отразява на зрението на бъдещото дете.

Според изследователите от Бристолския университет, които установили тази закономерност, причината за това е наличието на вещество в мазнината на каракудата, което ускорява съзряването на главния мозък на детето.

Компонентите, които се оказали толкова важни за децата, представляват мастни киселини, необходими за растежа на нервните клетки. Те се съдържат не само в рибата, но и в кърмата. Но те не влизат в състава и на най-добрите изкуствени смеси.

Затова учените препоръчват родителите да добавят към тези смеси, предназначени за изкуствено захранване на бебето, рибено масло.

Противопоказания

Не е препоръчително месото на каракудите при индивидуална непоносимост. Също така тези риби имат доста кости и затова трябва да се консумират с повишено внимание, най-вече от деца.