Пандемията е време за експерименти, най-често неволни, голяма част от хората, 1/3 от населението на Земята едновременно се оказват заключени зад 4 стени.

Последствията от живота в изолация предстои да се усещат от много от нас, но някои неща не търпят отлагане.

У нас, макар да не беше въведена тотална изолация по домовете, в големите градове като София и Пловдив полицията приканваше всеки, който откриваше да се разхожда по главна улица, да си ходи вкъщи.

Посещението на паркове и спортни площадки пък бе под строга забрана, а глобата бе рекордна - 5000 лв., а след това намалена от 300 до 1000 лв. 

Немалко са на нашите сънародници, които бяха поставени под домашна карантина, било защото са се прибрали от друга държави, без значение дали става въпрос за страна членка на ЕС или трета страна.

Според данни на Националната информационна система близо 200 000 души у нас са били поставени под 14-дневна карантина, като все още около 17 000 са карантинирани.

В София-град са били поставени на задължителна домашна изолация – над 21 000, а в Пловдивска област малко над 14 000.

Това съвсем не са малко хора, а като добавим и това, че препоръките и редицата ограничения принудиха всички нас да си стоим почти постоянно вкъщи,  намаляване на двигателната активност бе отчетено при почти всички.

Не само психиката търпи негативи от изолацията, но различни органи и цели системи. Една от най-пострадалите системи на организма е стомашно-чревния тракт, което се проявява като систематичен запек, който вече бе наречен и карантинен.

Защо възниква карантинен запек и как да се борим с него

1.Нарушения на биологичните ритми

Живеем в съответствие с циркадните, тоест денонощните ритми. Едни наши органи са по-активни сутрин, а други вечер, през нощта се събуждат – трети.

Стомашно-чревният тракт си има свой режим, който е свързан с активността на микроорганизмите, които го обитават.

Учените от Университета Кентъки установили, че бактерията Enterobacter aerogenes реагира на измененията на нивата на мелатонина – хормон, който отговаря за циркадните ритми.

Когато епифизата, жлеза, разположена в главния мозък, активно образува мелатонин, бактериите започват да се роят, по специфичен начин да се движат и да образуват цели асоциации, които влияят на процесите на храносмилане.

На циркадните ритми е подчинено и функционирането на дебелото черво. В идеалния случай здрав човек се изхожда сутрин – от 6 до 12 часа.

Това е в резултат на действието на 3 рефлекса:

  • Ортостатичен – когато ставаме от леглото, то преминаваме от хоризонтално положение във вертикално;
  • Ректален – променя се положението на дебелото черво в пространството, то се спуска надолу;
  • Гастроректален – сутрешната закуска активира перисталтиката;

При нарушаване на режима, при нарушаване на синхрона на времето за изпразване на червата са възможни нарушения.

Ако този момент се измести към вечерните часове, то рискът от развитие на запек нараства с 4 пъти в сравнение със сутрешния график.

Режимът – ето това помага за справяне с нарушението на циркадните ритми. Когато си лягаме вечер и става сутрин – червата отново започват да работят като часовник.

При изолация често възникват проблеми със съня, заради недостиг на слънце., но те се решават с курс мелатонин.

Промяна на хранителния режим и приема на течности

Ако преди преминаването към режим на изолация човек е работел в офис, а след това няколко седмици и дори месеци, хранителният му режим доста се е променил.

Променило се е всичко – и времето за основно хранене, и времето на междинните хранения, и обемът на изяденото, и менюто.

Много от работещите дистанционно се оплакват, че се изкушават да си хапват повече сладко у дома, като добавим това и стресът, че някои неща у дома не могат да се решат толкова бързо, колкото в офиса, и ето го двойният негативен ефект.

Затова е препоръчително да започнем да ядем повече ядки, пълнозърнести храни, плодове и листни зеленчуци, сушени сливи и каши.

Намаляване на физическата активност

Малко са тези, които успяха да запазят физическата си активност на нивата от преди извънредното положение, макар че изолацията у нас приключи преди повече от месец, в началото на май.

Все пак обаче е доста трудно да се възстановят предишните навици, някои все още не са го постигнали.