Китайски медии съобщават за необичаен случай на пневмоторакс, причина за който става твърде активно пеене на караоке.

От любителско пеене до реанимация – как става

65-годишен мъж, жител на китайска провинция, попада в реанимация след опити да вземе горните ноти на песен, която пеел на караоке. До този момент мъжът изпял не по-малко от 10 любими песни подред, и по негови думи бил доста възбуден.

В моментите, когато полагал най-много усилия, почувствал болки в гърдите и започнал да се задъхва. Опитал се да игнорира опасните симптоми и се прибира у дома. Но там болката се усилва.

На следващия ден запаленият фен на караокето сам отива до центъра по спешна медицинска помощ, където бил хоспитализиран по резултатите от рентген на белите дробове.

Лекарите съобщават на мъжа, че заради високо налягане в белите дробове, предизвикано от опити да се вземат най-високите тонове, се стига до разрушаване тъканите на белите дробове, разкъсват се. Въздухът от увредения бял дроб навлиза в гръдната кухина, което води до развитие на пневмоторакс.

Пневмотораксът може да мине и без лечение

Сега опасността за мъжа вече е преминала, и оздравява. Това състояние може да се развие при хора с тежки заболявания на белите дробове – астма, муковисцидоза. Но 65-годишният човек бил напълно здрав, затова и неговият случай е изненадващ за лекарите.

Лекарите предупреждават певците любители, че прекомерното напрягане на белите дробове може да е опасно.

Не трябва да се пее караоке повече от 2 часа и да се правят опити за достигане на невъзможно високи тонове при изпълнение.

Известни са и други на самоувреждане на белите дробове, при което се стига до пневмоторакс. Така например, преди няколко години аналогично състояние се развива при 16-годишно момиче след силно крещене на концерт.

Пневмотораксът, когато е от напрежение, както в случая с мъжа, се лекува със спешна аспирация с игла. До получаване на данните от рентгена, се назначава допълнителен кислород, който ускорява реабсорбцията на въздуха от плевралната кухина.

Впоследствие лечението зависи от разновидността на пневмоторакса, количеството въздух в плевралната кухина и клиничните проявления.