Как баналният кариес може да предизвика инсулт, дерматит, гастрит и други здравословни проблеми?

Какво знаем за кариеса? Повечето от нас смятат, че това е малка неприятност, която в най-лошия случай може да ни остави без зъб и то трябва да се постараем да се стигне до там. 

Проблемите в устната кухина са бомба със закъснител

Загубата на зъб от кариес не е най-страшното, което може да ни се случи.

Опасност от инфаркт

Нелекуваните зъби могат да станат причина за исхемична болест на сърцето и за инфаркт. При хроничен парадонтит в анамнезата, рискът от сърдечна недостатъчност нараства приблизително с 2 пъти. И това не е заплаха.

Бактериите, които се размножават в пародонта – тъканите, които държат зъба, проникват в кръвоносната система, като предизвикват възпалителни процеси в кръвоносните съдове.

Възможно е дори да способстват за образуване на тромбози, което в крайна сметка да доведе до сериозни проблеми със сърцето.

Разбира се, подобни патологични процеси не се развиват за няколко дни, за това е необходимо време и липса на качествено дентално лечение.

За хипертонията се използва народния термин „тихият убиец”, тъй като почти незабележимо, но доста методично и целенасочено, влошава здравословното състояние. Заболяванията на венците също са „мълчаливи убийци”, затова е толкова важно навреме да се ангажираме с тяхното лечение.

Гастрит и язва

Ако в устната кухина, например, има възпалителни процеси, разрушени или липсващи зъби, това не означава, че не можете качествено да сдъвквате храната.

В стомаха попада недобре сдъвкана храна, необходими са повече усилия за смилането ѝ. От претоварване на стомаха е възможно развитие на хроничен гастрит, панкретит и язва на стомаха.

Наличието в устата на огнища на възпаление на венци, пулпити, кариозни кухини предизвиква активно размножаване на бактерии, които със слюнката и храната попадат директно в стомаха и червата.

И не изчезват от само себе си, а продължават да нанасят непоправима вреда на здравето. Устната кухина – това е своеобразна врата в човешкия организъм, която в идеалния случай трябва да се бори с всякакви патогенни бактерии.

Нищо не помага срещу пъпките

Възпаленията на венците, пулипити и недолекувани зъби влияят и на състоянието на кожата. Бактериите от огнището на възпалението свободно попадат в кръвта и в стомашно-чревния тракт, като предизвикват там патологични процеси.

Проблемите със стомашно-чревния тракт винаги се отразяват на епидермиса и се характеризират с поява на пъпки, възпаления и акне. Обикновено се започва борба с външните проявления, като изобщо не се мисли за това какво предизвиква самия проблем, какви са неговите източници.

Постоянни ангини

Кариесът може да задълбочи всякакви патологични процеси в устната кухина и да предизвика заболявания на гърлото, постоянни ангини, хронични синузити, отити и дори конюнктивити.

Наличието на неизвадени навреме мъдреци, кариеси и пулпити на кътниците е възможно да предизвикат хроничен тонзилит.

Мъдреците и кътниците са разположени над сливиците. А процесите, които съпътстват разрушаването на тези зъби, често засягат както венците, така и корените и това не може да не се отрази на съседните с инфектираните зъби тъкани и органи.

Затова ако ви се струва, че боледувате твърде често. Причината за това невинаги трябва да се търси в понижения имунитет. Възможно е да е банална – развалени кътници.

Инсултът не е толкова далеч

Защо е толкова опасно да се отключат възпалителните заболявания на венците и на зъбите?

Горната и долната челюст са свързани с троичния нерв, който отговаря за чувствителността на устната кухина, а троичния нерв е свързан с мозъка.

И ако бактериите от възпалените венци могат да доведат до проблеми с кръвоносните съдове и да станат причина за сърдечна недостатъчност, то неврологичните заболявания предизвикани от хронични заболявания на зъбите и венците, повишават риска от възникване на инсулт.

И Алцхаймер също

Изследвания показват, че бактериите от венците могат да проникнат в мозъка, като предизвикват хронични възпалителни процеси в мозъчните тъкани.