Кардамонът е една от най-древните подправки, които са били внесени от Далечния Изток. Семената му не само с изискан и оригинален вкус, но и притежават целебни свойства.

През Средновековието здравословните ползи на кардамона били добре известни на лекарите, те дори го считали за истинска панацея от множество заболявания и му приписвали уникална целебна сила.

Здравословните ползи на кардамона лесно могат да бъдат обяснени от богатия му химически състав. В семената му се съдържат мастни киселини, скорбяла, белтъчини и микроелементи /манган, мед, желязо, цинк, калций, магнезий и фосфор /.

В тях също така присъстват аскорбинова киселина и витамини от група В. Освен това семената на кардамона са източник и на ценни етерични масла.

Именно тези масла придават на тази подправка лютивина и горчивина, но при това деликатен и приятен аромат.

Полезни свойства

Кардамонът е отличен стимулант на имунната система. Към полезните му свойства може да се отнесе и неговото антиоксидантно действие, поради което и спомага за прочистването на организма от токсини и шлаки, предпазвайки ги от широк спектър заболявания на сърдечно-съдовата система и на опорно-двигателния апарат.

А ползата от семената на кардамона при лечение на затлъстяване, е официално научно потвърдена. Тази подправка значително активира мастния и енергийния обмен, което води до постепенно намаляване на телесното тегло.

В повечето аптеки в България може да се намери и тинктура от кардамон, която се прилага за засилване на апетита, нормализиране на храносмилането, предотвратяване подуването на корема, което състояние е познато с наименованието метеоризъм.

Антиеметичните свойства на тази подправка, позволяват отварата или тинктурата от нея да се използват за лечение на ранна токсикоза на бременността.

Ползата от кардамона е очевидна и при лечение на простудни заболявания. Тази подправка намалява интензивността на болезнените усещания в гърлото, способства за понижаване на много висока телесна температура и облекчава кашлицата. Кардамонът подобрява цветното зрение, а също и нормализира функцията на имунната система.

Доказано е, че тази подправка повдига настроението и жизнения тонус. Поради това невролозите го препоръчват на болни с неврологични разстройства и с депресивни състояния.

При силно изразено усещане за умора и лошо настроение, е достатъчно човек да сдъвче едно или две зърна кардамон и веднага ще се почувства бодър и ще усети прилив на енергия.

Тази подправка е отличен стимулатор за имунната система. Кардамонът е един от най-силните афродизиаци и намалява експресията на симптомите на предменструален синдром при жените.

В урологията тази подправка се използва за комплексно лечение на заболявания на отделителната система – нефрит, цистит, уретрит.

На хората, страдащи от хипертония се препоръчва да добавят малко надробени зърна на кардамон към кафето или чая, тъй като тази подправка частично разрушава кофеина и позволява да се избегне повишаване на артериалното налягане и развитието на тахикардия.

За подобряване състоянието на кожата във водата във ваната може да се добавя етерично масло от тази подправка. Освен това по този начин човек би могъл да намали нервното и мускулното напрежение.

Но кардамоновото етерично масло е желателно да се използва в минимални доза. При бременност и наличие на кожни заболявания, то е противопоказно.

Противопоказания при употреба на кардамон

Както и всяка друга подправка и кардамонът е с доста висока алергенност. Не следва да се употребява и от хора със заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.