Млечнокиселите храни и най-вече популярното у нас кисело мляко, предпазват човека от множество заболявания и точно поради тази причина те са известни от незапомнени времена

Още през 470-та година преди Христа Херодот споменава за една вкусна и освежаваща напитка – кумис, която азиатците правели от млякото на кобилите – женските коне.

Следва да се отбележи, че популярността на млечнокиселите напитки в източните държави изобщо не е случайна. Киселото мляко по-дълго се съхранява по-дълго, а това е особено важно за номадските племена.

В България е изключително популярно кравето кисело мляко, което е изключително ценен източник на пробиотични бактерии.

Освен това на все по-голяма популярност по света се радва и произведеното за първи път у нас бяло саламурено сирене.

В България също така традиционно присъстват в търговската мрежа и други млечнокисели храни и напитки като катък, цедено мляко, извара, сметана и айран.

Въпреки голямото разнообразие от млечнокисели напитки технологията на тяхното производство е почти идентична.

Необходими са пълномаслено мляко, млечнокисели бактерии и малко топлина за тяхното по-бързо размножаване. В резултат се получава различен продукт, който по свойствата си се отличава от пълномасленото мляко.

Полезни свойства на на напитката кисело мляко

От резултатите на множество научни изследвания се потвърдиха окончателно ползите за човешкото здраве от използването на млечнокиселите напитки.

Дори ако се сравни киселото мляко с пълномасленото прясно, то ще се установи, че първото има няколко преимущества.

Млечнокиселите бактерии са особено полезни за децата, тъй като лакто– и бифидобактерии, които подкисляват млякото в процеса на жизнената си дейност, разграждат съдържащите се в млякото белтъци.

По този начин млечните протеини на по-малки съставляващи, което съществено повишава неговата усвояемост в детския организъм.

Само час след употребата на млечнокиселата напитка човешкият организъм е способен да усвои до 90% от всички полезни вещества, докато пълномасленото мляко се абсорбира само до 32%.

На детския организъм се осигуряват пълноценни лесвоусвояеми белтъчини и други полезни хранителни компоненти при редовното потребление на млечнокисели напитки.

Също така млечнокиселите храни много по-добре се понасят от хора, които имат непоносимост към лактоза, поради липсата на ензима лактаза.

Във ферментиралото мляко лактозата се разгражда до голяма степен от бактериите, освен това , съдържащите се в млечнокиселите напитки хранителни вещества подобряват функцията на храносмилателните жлези, което значително облекчава усвояването им /на млечнокиселите напитки/ от организма.

Редовната консумация на млечнокисели напитки /кисело мляко, закваска и т.н./ нормализира състоянието на чревната микрофлора.

Това се дължи на факта, че млечнокиселите бактерии образуват множество съединения, включително и някои бактерицидни /предимно млечна киселина/, които потискат разпространението на патогенна микрофлора в червата. С оглед неразвитата детска имунна система, употребата на кисело мляко е наистина необходимо.

Установено е, че след няколкоседмична редовна употреба на млечнокисели храни се потиска развитието на гнилостни процеси в червата, което съществено подобрява функцията на цялата храносмилателна система, а също и на черния дроб и на бъбреците. Млечнокиселите продукти са особено полезни при запек, дисбактериоза, токсично отравяне и колит.

Освен, че предпазват от инфекции млечнокиселите храни също нормализират подвижността на целия храносмилателен тракт. По-конкретно, съдържащите се в тях мастни киселини подобряват перисталтиката, а също и предотвратяват натрупването на газове.

Калцият в млечнокиселите храни е нито повече, нито по-малко от този, който се съдържа в пълномасленото мляко, от което са произведени. Но вече е доказано, че калцият от киселото мляко се абсорбира много по-лесно от чревната лигавица в сравнение с пълномасленото.