В многовековната история на медицината са регистрирани немалко невероятни случаи. С някои интересни факти около тях ще можете да се запознаете в настоящата статия.

Медицинската тематика през последните години придобива все по-голяма популярност в киноиндустрията. Зрителите с огромен интерес гледат сериали, в които главните действащи герои са лекарите.

Но, наблюдавайки колко трудна и ефектна е работата на измислените персонажи малко от тях се досещат, че в реалността имат място не по-малко поразителни, официално регистрирани медицински рекорди.

№1 Най-продължителната операция

96 часа – от 4-ти до 8-ми февруари 1951 година, продължила операция по отстраняване на кисти на един от яйчниците. Пациентката Гертруда Левандовски от Чикаго, щата Илинойс, САЩ, преминала успешно хирургичната интервенция, но впоследствие загубила значителна част от теглото си.

№2 – най-продължителната трахеотомия

В гръкляна на Уинифред Кемпбел от Лондон през 1906 г. била поставена сребърна тръба. Жената дишала с помощта на това приспособление чак до своята смърт на 86-годишна възраст през 1992 година.

№3 – най-голямото количество прелята донорска кръв

На 50-годишният болен от хемофилия Уорену Джиричу през декември 1970 г. в болницата „Майкъл Райз“ в Чикаго, САЩ, била проведена открита сърдечна операция. По време на процедурата на пациента се наложило да бъде прелята 2400 единици кръв, което е еквивалентно на 1080 литра.

№4 – най-голям брой изкуствени стави

За 10 години – от 1979 до 1989 г. на гражданката на САЩ Норма Уиквайр, страдаща от ревматоиден артрит, 8-те големи стави от общо 10 били заменени с изкуствени.
На хирургична интервенция били подложени 2-те тазобедрени стави, коленните, раменните, а също и тази на десния лакът и на левия глезен.

№5 – най-голямо брой претърпени операции

За рекордьор по брой претърпени операции по отстраняване на доброкачествени образувания е признат Чарлз Йенсен от щата Южна Дакота, САЩ. В периода от 1954 до 1994 година той претърпял 970 операции.

№6 – най-голям брой инжекции

За своя живот Самюел Дейвидсън от Глазгоу, Великобритания, страдащ от захарен диабет, му били поставени 78 900 инжекции инсулин от 1923 г., когато навършил 11 години.

№7 – най-невероятен случай на оцеляване

През 1995 г. гражданин на Китайската народна република Пенг Шулин попаднал в автомобилна катастрофа. Мъжът бил разрязан от камион наполовина, в резултат на което неговият ръст станал едва 66 см.

Пострадалият претърпял няколко операции, при които кожата от лицето му била присадена на останалата част от тялото.
Благодарение на лекарските усилия мъжът не само оцелял, но и започнал да ходи с помощта на специално разработени протези с бионични крака.

№8 – най-необичайната операция

42-годишният строител Мартин Джонс от град Родъръм, Южен Йоркшир, Англия, загубил зрението си след нещастен случай. Мъжът останал сляп в продължение на 12 години.

Той успял да прогледне отново благодарение на операция, проведена в офталмологична клиника на графство Съксес в град Брайтън, Англия, по време на която част от неговия зъб била имплантирана в окото.

По време на тази процедура, която била проведена общо 50 пъти до края на 2014 година във Великобритания, се използва един сегмент от зъба, за да се укрепи новата леща, за създаването на която били използвани клетки от кожата на британския строител.

След възстановяването господин Джонс успял за първи път да види своята жена, за която той се бил оженил 4 години преди операцията.