Какво представлява кариесът?

Кариесът представлява увреждане на двата външни слоя на зъба- емайл и дентин. На повърхността на зъба се появява кухина или лезия, която всъщност е кариесът.

Малките кариеси, при които само емайлът на зъба е компрометиран, не причиняват болка и не се забелязват при обикновен поглед в устата.

В по-големите кариеси се натрупва хранителни остатъци и вътрешната част на зъба - пулпата става раздразнена от токсините, които отделят бактериите.

Също така пулпата може да се раздразни и от студени, горещи, кисели или сладки храни или да предизвика зъбобол.

Кариесът се причинява от стрептококовата бактерия, която произвежда киселина, която разтваря зъбния емайл.

Бактерията се храни с въглехидратните отлагания по зъбите, които се наричат зъбна плака.

За да бъде предотвратен зъбен кариес трябва редовно зъбите да се мият ежедневно като се използва конец за почистване на междузъбните пространства.

Трябва да използвате антибактериална вода за уста след всяко хранене и да ходите редовно на профилактични стоматологични прегледи. Ако все пак кариес се появи, зъбът трябва се почисти от стрептококовата бактерия.

Кухината трябва да се затвори с подходящ издръжлив материал, за да се предотврати бъдещото разрушаване на зъбната тъкан.

Какви са симптомите?

Бели петна

В началните стадии на кариеса може да се появят бели, плоски петна на зъбите. Те са резултат от деминерализация на емайла, която може да се компенсира ако се предприемат подходящи стъпки за реминерализация.

Разрушаване на емайла

След като кариесът прогресира, бактериите могат да продължат да разтварят емайла на зъба. Това може да доведе до образуване на дупки или кавитети в структурата на зъба.

Чувствителност

Когато кариесът проникне в дентина (по-мекият слой под емайла), зъбът може да стане чувствителен към различни стимули като топлина, студено, сладко или кисело. Това може да предизвика болка или дискомфорт.

Тъмни петна

По-напредналият кариес може да доведе до появата на тъмни или кафяви петна на зъбите. Това са области, където зъбната структура е разрушена и може да се образуват дупки.

Болка

Когато кариесът достигне по-задълбочени слоеве на зъба и започне да засяга нервните тъкани, може да се появи интензивна болка. Това обаче може да е вече по-забавен етап от развитието на заболяването.

Важно е да се отбележи, че кариесът може да протича безболезнено в началните си стадии и да се забележи само при редовни контролни посещения при зъболекар.

Редовната хигиена на устната кухина и посещенията при зъболекар могат значително да намалят риска от развитие на кариес и да помогнат за ранно откриване и третиране.

Лечение на кариес

В ранните стадий процесът на образуване на кариес може да бъде преустановен, но в този случай емайлът е компрометиран, но не напълно и бактерията не е проникнала в дентина.

При тази ситуация чрез прием на флуор емайлът на зъба може да се реминализира.

Но когато емайлът е силно компрометиран и кариесът е достигнал и дентина, тогава не остава нищо друго освен зъболекарят да почисти отворилата се кухина и да запълни зъба.

При почистването лекарите използват машинка, с която отстраняват инфектираната с бактерията тъкан в кухината на кариеса.

Тъй като е възможно при процеса на отстраняване на увредената тъкан пациентът да усети болка, му се прави местна упойка.

В по-съвременните кабинети се използват лазери, които изпаряват компрометираната зъбна тъкан, без да е необходим физически контакт с нея.

След почистването в отвореният зъб се поставя пломба, която може да бъде амалгама или композит. – полимер.

Как да се предпазим от кариес?

За да се предпазите от кариес и да поддържате здрава устна хигиена, можете да въведете няколко добри практики и навици в своята ежедневна рутина.

Важно е да осъзнаете, че грижата за зъбите и устната кухина изиграва ключова роля за поддържане на оптимално здраве на устната кухина и предотвратяване на развитието на кариес.

  1. Редовно чистене на зъби и използване на конец: Почистването на междузъбните пространства с конец е също толкова важно, колкото и чистенето на видимите повърхности на зъбите. Това помага да се премахнат останали хранителни частици и бактерии, които в противен случай биха могли да допринесат за развитието на кариес.

  2. Избор на правилна паста за зъби: Изберете паста за зъби, която съдържа флуорид, тъй като този минерал помага за реминерализацията на емайла и подсилването на защитната му функция.
  3. Ограничаване на консумацията на сладки храни: Захарните храни и напитки създават подходяща среда за размножаване на бактерии в устната кухина. Ограничете тяхната консумация и предпочитайте здравословни храни и напитки.

  4. Изплакване на устата след ядене: След консумация на сладки или кисели храни и напитки, изплакнете устата си с вода, за да намалите концентрацията на киселини и бактерии.

  5. Контролирано използване на дъвки с ксилитол: Дъвките, съдържащи ксилитол, могат да бъдат полезни, като помагат да се поддържа баланс в устната флора и намаляват растежа на патогенни бактерии.

  6. Редовни посещения при зъболекар: Не забравяйте редовно да посещавате зъболекар, за да се извършва професионално почистване, преглед и отстраняване на натрупания плак.