Какво представлява кариесът?

Кариесът представлява увреждане на двата външни слоя на зъба- емайл и дентин. На повърхността на зъба се появява кухина или лезия, която всъщност е кариесът. Малките кариеси, при които само емайлът на зъба е компрометиран, не причиняват болка и не се забелязват при обикновен поглед в устата.

В по-големите кариеси се натрупва хранителни остатъци и вътрешната част на зъба - пулпата  става раздразнена от токсините, които отделят бактериите. Също така пулпата може да се раздразни и от студени, горещи, кисели или сладки храни или да предизвика зъбобол. Кариесът се причинява от стрептококовата бактерия, която произвежда киселина, която разтваря зъбния емайл.

Бактерията се храни с въглехидратните отлагания по зъбите, които се наричат зъбна плака. За да бъде предотвратен зъбен кариес трябва редовно зъбите да се мият ежедневно като се използва конец за почистване на междузъбните пространства.

Трябва да използвате антибактериална вода за уста след всяко хранене и да ходите редовно на профилактични стоматологични прегледи. Ако все пак кариес се появи, зъбът трябва се почисти от стрептококовата бактерия.  Кухината  трябва да се затвори с подходящ издръжлив материал, за да се предотврати бъдещото разрушаване на зъбната тъкан.

Какви са симптомите?

В начален стадий – необичайни бели петна по зъбите, които се открояват от цвета на останалата част на зъба, но ако не бъде забелязан кариесът може да прогресира. Когато стрептококовата бактерия е разтворила емайла, тя лесно разрушава незащитеният дентин. Това може да направи зъба чувствителен към кисело, сладко, топло и студено.

Лечение на кариес

В ранните стадий процесът на образуване на кариес може да бъде преустановен, но в този случай емайлът е компрометиран, но не напълно и бактерията не е проникнала в дентина. При тази ситуация чрез прием на флуор емайлът на зъба може да се реминализира.

Но когато емайлът е силно компрометиран и кариесът е достигнал и дентина, тогава не остава нищо друго освен зъболекарят да почисти отворилата се кухина и да запълни зъба. При почистването лекарите използват машинка, с която отстраняват инфектираната с бактерията тъкан в кухината на кариеса.

Тъй като е възможно при процеса на отстраняване на увредената тъкан пациентът да усети болка, му се прави местна упойка. В по-съвременните кабинети се използват лазери, които изпаряват компрометираната зъбна тъкан, без да е необходим физически контакт с нея. След почистването в отвореният зъб се поставя пломба, която може да бъде амалгама или композит. – полимер.

Как да се предпазим от кариес?

Най-добрият начин да го направите е да намалите количество плака и бактерии в устната кухина. Затова трябва ежедневно да почиствате зъбите си с конец и да ги миете поне два пъти като изчетквате с четка и паста за зъби. Също така можете да изплаквате устата си с вода за уста.като така също ще намалите количеството на стрептококи в устата си.

Можете да намалите отделянето на разяждащата емайла киселина като ограничите консумацията на сладки храни, съдържащи скорбяла. Нивото на ph ще остане ниско няколко часа след това. Затова ако ви се яде много сладко, трябва много добре да изплакнете устата си след консумацията му. Полезно е да изядете поне един морков, който ще нормализира phв устата ви.

Дъвките, съдържащи ксилитол потискат растежа на стрептокока в устата, тъй като не могат да го използват като източник на храна.