Примерните момченца и момиченца през пубертета понякога излизат извън контрол и престават да обръщат внимание на мнението на родителите.

Тийнейджърите често страдат от реално и мнимо неразбиране от възрастните, вървят срещу забраните и етикета, морала и здравия разум.

За едни от тях е характерно желанието да се открояват, за други, обратното – да се затворят и да не контактуват с околните.

Вредните навици, с които се сдобиват учениците от горните класове, е възможно да се отразят неблагоприятно на тяхното здраве в бъдеще. Родителите трябва да им помогнат да преживеят това време и да не навредят на себе си.

Вредни навици при подрастващите - какво ги провокира

Причини за тийнейджърски бунт

Много постъпки на тийнейджърите са продиктувани от хормоналните промени – импулсивността и обидчивостта, избухливостта, флегматичността е възможно да са временно явление, а не постоянни черти на характера и отшумяват със съзряването.

В тийнейджърска възраст е необходима любов и разбиране, възниква интерес към противоположния пол, но желанията невинаги съвпадат с действителността.

Подрастващите изпитват дискомфорт, неувереност в себе си и разочарование, начините за освобождаване на натрупаната негативна енергия невинаги се харесва на възрастните и най-вече на родителите.

Лоша компания, вредни навици, татуировки, силен грим, предизвикателна прическа и дрехи – причина за това често не е бунтарския характер, а желанието на юношата и девойката да изглежда силен и възрастен човек.

Тийнейджърите поставят над одобрението на родители или на учители, възможността да вземат решения сами.

Често общуването с учениците от горните класове не е лесно, заради тяхната ироничност и показен скептицизъм. По душа те остават раними и обичащи мама и татко деца, но се срамуват външно да го демонстрират.

Защо тийнейджърите се сдобиват с вредни навици

Проблеми в семейството, конфликти между неговите членове, финансови трудности често са причина подрастващите да започнат да пушат, да пият и с дни да не се прибират у дома.

Озовавайки се в компании, в които е прието подобно поведение, те попадат под влияние на по-силни духом другари и се стремят да заслужат уважение в техните очи.

На младите хора им се струва, че сами контролират своя живот и престават да слушат съвети от възрастните. Възможно е да спрат да посещават училище и да общуват със стари приятели.

Усещане за съпричастност към групата на бунтарите, придаване на романтични нюанси на ъндърграунда – уличната култура и свързания с него начин на живот. Всичко това подбужда тийнейджърите да се съпротивляват с наложения от родителите модел на поведение.

Ежедневното ходене на работа, приготвянето на семейни вечери са много скучни занимания за юношите и девойките.

С характерния за тяхната възраст максимализъм те желаят да живеят живота си много ярко, да се влюбят и да не мислят за насъщните проблеми, като плащане на кредити и учене.

Пушене, пиене, нецензурна лексика и музика са основните елементи на културата на тези младежи.

Някои подрастващи се сдобиват с наркотична или алкохолна зависимост по нелепо стечение на обстоятелствата, като се съгласяват да опитат цигари или нещо по-силно в компания.

Възможно е те да са напълно щастливи и доволни от живота си подрастващи, да нямат проблеми с ученето и в общуването с родителите, но вредните навици бързо ги завладяват.

Понякога това се случва, поради прекалено многото свободно време – подрастващите не знаят с какво да се захванат и не отказват покани, дори на съмнителни компании.

Не трябва да се подценява влиянието на родителите и техните навици на детето. Човек, растящ в нездрава атмосфера, в която е прието да се преяжда, да се пуши пред децата, да се пие бира всяка вечер, трудно би живял по друг начин.

Има и такива, които се придържат към здравословен начин на живот и израстват целеустремени личности въпреки негативното влияние на родителите.

Как родителите да общуват по-добре с подрастващите си деца

Отношенията с децата е важно да се изграждат от самото детство. Уважителното общуване дава равни шансове за безболезнено преживяване на пубертета, когато подрастващите желаят да се бунтуват и да търсят себе си и да се преборят за своята независимост.

В такива моменти е важно да се поговори с младежа или с девойката, като разговорът следва да се проведе в приет в семейството формат – по време на разходка, по време на чай или преди сън.