Къркоренето на червата е симптом, който е познат на повечето хора. След хранене обикновено е признак на преяждане или за бързане по време на хранене. Понякога този симптом се съпровожда с болки в корема и метеоризъм, което вече е индикатор за наличие на заболявания.

Защо червата къркорят

Къркоренето на корема е често срещан здравословен проблем, причините за който могат да бъдат най-различни.

Често неприятният звук възниква в областта на ободното дебело черво, макар и да се смята, че произхожда от стомаха.

Основни фактори, предизвикващи къркорене на червата са:

 • Придвижването на хранителна частица с голяма плътност;
 • Образуване на чревни газове;
 • Наличие на голямо количество твърде несмилаеми частици в червата, предизвикващи засилването на перисталтиката.

Следва да се отбележи, че наличието на физиологични шумове в червата може да се счита за нормално. Но ако едновременно с къркоренето ви безпокои отделянето на газове, болки в корема, прекалено често оригване, промяна на консистенцията на фецеса, това обикновено е признак на стомашно-чревни разстройства.

Важно!

Гимнастика за червата при запек – сутрин, след като се събудите, разтягайте и свивайте корема си, като задържате дишането си при вдишване и издишване – по 5 пъти, правете масаж на корема по часовниковата и обратно на часовниковата стрелка.

Къркорене на червата и прекомерната чревна подвижност

Често шумовете в корема се предизвикват от усилената чревна перисталтика. Преработената в стомаха храна твърде бързо се придвижва по стомашно-чревния тракт, което влошава качеството на нейната химическа обработка от храносмилателните ензими.

Това затруднява и процеса на храносмилане, което се проявява като къркорене на червата. Усилена перисталтика често се съпровожда от диарии, което може да бъде свързано с такива заболявания и състояния като:

 • Инфекциозен гастроентерит;
 • Раздразнение на червата с токсични вещества;
 • Синдром на раздразненото дебело черво;
 • Хранителна алергия;
 • Психосоматични заболявания – понякога причина за неприятните шумове, произхождащи от корема е възможно да бъдат и неврози;
 • Някои лекарства също могат да предизвикат къркорене.

Газовете в червата се образуват в резултат на гниенето на храната, това се случва поради недоимък на ензими, а това е свързано с фиброза на тъканите на панкреаса. Ако навреме не бъде преустановен този процес, последствията могат да бъдат много тежки.

Прекомерно образуване на газове

Шумовете, произхождащи от корема са един от симптомите на прекомерно образуване на газове.

Причините за това състояние могат да бъдат най-различни – от употреба на някои храни – фасул, грах, зеле, черен хляб до дисбактериоза на червата – недостатъчно количество микроорганизми, които участват във дейността на червата.

В последния случай, покрай къркоренето на човек обикновено го безпокоят подуване на корема и метеоризъм, тоест прекомерно образуване на газове.

Важно е да се отбележи следното:

 • Газове могат да се образуват, поради поглъщане на въздух по време на хранене. За да не случва това яжте бавно и сдъвквайте добре храната. Тютюнопушенето и дъвченето на дъвка също способстват поглъщането на въздух;
 • При хората с непоносимост към лактоза – прекомерното образуване на газове може да се дължи на употребата на млечни продукти;
 • Причини за газообразуването е възможно да бъде и обикновено преяждане. Поради това се хранете често, на малки порция – тоест общото количество на приетата храна на 1 ядене не бива да надвишава 300-400 грама, така ще избегнете и неприятното къркорене.