Кърлежова възвратна треска /кърлежов възвратен тиф/ представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от няколко щама на бактерията Борелия /Borrelia spp/.

Възвратният тиф, който се предава чрез кърлежи, е разпространен в Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Европа. Възможно е заразяване и в България в периода от май до септември, поради наличието на популация от кърлежи.

От заболяването възвратна треска умират по-малко от 5% от болните, въпреки това много малките деца, хората в напреднала възраст, изтощените и много отслабналите хора са изложени на значителен риск.

Усложненията, които е възможно да възникнат са конюнктивит, обостряне на бронхиална астма и поява на червен обрив – мултиформен еритем по кожата.

Също така е възможно възпаление на главния, гръбначния мозък и ирисите на очите. При бременни жени е много голяма вероятността от спонтанен аборт.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е с продължителност от 3 до 11 години, но обикновено е около 6 дни.

Продомалните явления се състоят във внезапно втрисане, съпроводено със значително повишаване на телесната температура, ускоряване на сърдечната дейност, силно главоболие, повръщане, болки в мускулите и ставите, а често и болните започват да бълнуват.

В ранните стадии по торса, ръцете и краката е възможна появата на червеникав обрив, увреждат се кръвоносните съдове на конюнктивата /мембраната, покриваща очната ябълка/, кожата и лигавицата.

С напредването на заболяването се развива жълтеница, увеличават размерите си черния дроб и далака. Възможна е появата на признаци на миокардит – възпаление на сърдечния мускул, като впоследствие се развива сърдечна недостатъчност.

Но това се наблюдава при другия вид възвратна треска , която се разпространява от телесни въшки. Фебрилитетът се задържа от 3 до 5 дни, след това се понижава и интензивността на останалите симптоми рязко се понижава.

След 7-10 дни телесната температура отново се повишава и останалите клинични изяви внезапно се проявяват отново, като малко по-късно се присъединяват болките в ставите. По време на рецидива често болните развиват жълтеница.

За разлика от въшковия възвратен тиф, който обикновено се съпровожда само от един рецидив, за този, разпространяван от кърлежи са характерни множество – от 2 до 10 пъти с 1-2 седмични интервали. Постепенно интензивността на симптомите отслабва и човек оздравява.

Какви са причините?

Кърлежите се инфектират с тези щамове на Борелията, като се храни с кръвта на гризачи, при които бактерията присъства в естествени условия. Инфекцията се предава на хора при ухапване на кърлеж.

Диагностика

Диференциална диагноза за възвратен кърлежов тиф се провежда с много заболявания, включително с малария и Лаймска болест.

Характерът на рецидивиращото повишаване на температурата на тялото е ключът към истинската диагноза на заболяването, което се потвърждава с откриване на спирохети в кръвта /изследването се провежда, когато телесната температура е повишена/.

Лечение на кърлежова възвратна треска

Антибиотикотерапията с тетрациклин, еритромицин или доксициклин излекува заболяването. Препаратите обикновено се приемат вътрешно, но е възможно и да се прилага венозно, ако тежко повръщане прави оралния прием неефективен.

Лечението е желателно да се назначи в началния стадий на повишаването на температурата на тялото или по време на безсимптомния интервал.

Терапията в края на периода на фебрилитета може да предизвика реакция на Яриш-Херксхаймер, при която рязко се повишава телесната температура, а след това се повишава и след това се понижава артериалното налягане, понякога до опасно ниски нива.