Кърлежова възвратна треска
Здравна Енциклопедия

Кърлежова възвратна треска /кърлежов възвратен тиф/ представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от няколко щама на бактерията Борелия /Borrelia spp/.

Възвратният тиф, който се предава чрез кърлежи, е разпространен в Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Европа. Възможно е заразяване и в България в периода от май до септември, поради наличието на популация от кърлежи.

От заболяването възвратна треска умират по-малко от 5% от болните, въпреки това много малките деца, хората в напреднала възраст, изтощените и много отслабналите хора са изложени на значителен риск.

Усложненията, които е възможно да възникнат са конюнктивит, обостряне на бронхиална астма и поява на червен обрив – мултиформен еритем по кожата.

Също така е възможно възпаление на главния, гръбначния мозък и ирисите на очите. При бременни жени е много голяма вероятността от спонтанен аборт.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е с продължителност от 3 до 11 години, но обикновено е около 6 дни.

Продомалните явления се състоят във внезапно втрисане, съпроводено със значително повишаване на телесната температура, ускоряване на сърдечната дейност, силно главоболие, повръщане, болки в мускулите и ставите, а често и болните започват да бълнуват.

В ранните стадии по торса, ръцете и краката е възможна появата на червеникав обрив, увреждат се кръвоносните съдове на конюнктивата /мембраната, покриваща очната ябълка/, кожата и лигавицата.

С напредването на заболяването се развива жълтеница, увеличават размерите си черния дроб и далака. Възможна е появата на признаци на миокардит – възпаление на сърдечния мускул, като впоследствие се развива сърдечна недостатъчност.

Но това се наблюдава при другия вид възвратна треска , която се разпространява от телесни въшки. Фебрилитетът се задържа от 3 до 5 дни, след това се понижава и интензивността на останалите симптоми рязко се понижава.

След 7-10 дни телесната температура отново се повишава и останалите клинични изяви внезапно се проявяват отново, като малко по-късно се присъединяват болките в ставите. По време на рецидива често болните развиват жълтеница.

За разлика от въшковия възвратен тиф, който обикновено се съпровожда само от един рецидив, за този, разпространяван от кърлежи са характерни множество – от 2 до 10 пъти с 1-2 седмични интервали. Постепенно интензивността на симптомите отслабва и човек оздравява.

Какви са причините?

Кърлежите се инфектират с тези щамове на Борелията, като се храни с кръвта на гризачи, при които бактерията присъства в естествени условия. Инфекцията се предава на хора при ухапване на кърлеж.

Диагностика

Диференциална диагноза за възвратен кърлежов тиф се провежда с много заболявания, включително с малария и Лаймска болест.

Характерът на рецидивиращото повишаване на температурата на тялото е ключът към истинската диагноза на заболяването, което се потвърждава с откриване на спирохети в кръвта /изследването се провежда, когато телесната температура е повишена/.

Лечение на кърлежова възвратна треска

Антибиотикотерапията с тетрациклин, еритромицин или доксициклин излекува заболяването. Препаратите обикновено се приемат вътрешно, но е възможно и да се прилага венозно, ако тежко повръщане прави оралния прием неефективен.

Лечението е желателно да се назначи в началния стадий на повишаването на температурата на тялото или по време на безсимптомния интервал.

Терапията в края на периода на фебрилитета може да предизвика реакция на Яриш-Херксхаймер, при която рязко се повишава телесната температура, а след това се повишава и след това се понижава артериалното налягане, понякога до опасно ниски нива.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 58

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Следваща публикация