Учени от Университета на Бирмингам твърдят, че кърмата формира у детето, т.нар. клетъчен имунитет, който го предпазва дълги години, след като престане да получава майчино мляко.

Пожизнен имунитет за детето от майчиното мляко

Смята се, че имунитетът към инфекции се предава от майката към детето чрез млякото на майката с помощта на антитела, и тази защита отслабва след прекратяване на кърменето. А антителата се използват за защита на организма от бактерии и вируси, както е известно.

Учените правят експерименти с новородени мишки. Техните майки до момента на зачеването били заразени с паразити – кръгли червеи. След като мишлетата започнали да получават майчино мляко, в техните организми били открити имунни клетки на майките – Т-лимфоцити, които осигурявали техния имунитет към заразяване с тези глисти.

Имунитетът, който се запазва благодарение на клетките на имунната система, е клетъчен.

Този клетъчен имунитет към заразяване с кръгли червеи се запазва през целия живот на животните. За мишките, така кърменето се превръща в източник на пожизнен клетъчен имунитет.

Учените смятат, че и при хората може да се наблюдава нещо подобно.

Заразяването на майката с инфекция преди забременяването води до образуване на Т-лимфоцити, които осигуряват защита от тази инфекция.

Важни антитела от майката осигуряват пожизнен имунитет на детето

Детето по време на кърмене получава тези клетки от майката и така за дълго време се сдобива с имунитет към това заболяване.

Получените резултат могат да са първата крачка към разработването на нови ваксини за създаване на дългосрочен имунитет. А също и потвърждават важността на кърменето в първите месеци от живота на детето.

Кърменето е сериозен ангажимент и не всички жени са склонни да отделят толкова време на детето. Някои срещат трудности да го накарат да започне да суче и така се отказват и бебето минава на сухи млека.

Антителата, които би получило бебето от мама, ако суче, няма как да се набавят от сухото мляко. Затова е препоръчително всяка жена да вложи максимум усилия да започне да кърми детето, най-важни за първите стъпки.