Кърменето има множество предимства както за майката, така и за детето. Заедно с майчиното мляко детето получава хранителни вещества и микроелементи, необходими за правилен растеж и развитие.

Близостта между майката и детето по време на кърмене е специфичен процес в техните отношения, който спомага за формиране на любов и доверие.

Антидепресанти или кърмене – кога се налага избор

Невинаги периодът на раждане на детето и бебешката му възраст се съпровождат само с щастие и приятни емоции. Младата майка може да развие следродилна депресия или да изпита последствията на преживения стрес по време на бременността и раждането.

Тогава нейното психоемоционално състояние се влошава. Понякога измененията стават толкова силни, че се създава опасност за психоемоционалното здраве на майката и на детето.

В такива случаи жената се замисля дали да не прибегне до употреба на антидепресанти с цел подобряване на състоянието. Но при кърмене се налага да избира какво е по-важно и по-малко опасно за детето – нейното емоционално състояние или употребата на медикаменти.

Как да постъпи младата майка, изправена пред такъв избор? Съществуват ли антидепресанти, които наистина помагат за подобряване на психоемоционалното състояние и да се съвместяват с кърменето?

По какво се отличава болестта от силна умора

Младите майки невинаги оценяват правилно какво се случва с тях и приемат признаците на депресия за емоционално прегаряне. До прием на антидепресанти следва да се прибягва при по-тежки форми на депресивно разстройство. В останалите случаи жената може да си помогне с леки успокоителни, пълноценен отдих и лична психотерапия.

Емоционалното прегаряне – това е доста разпространено състояние при жени след раждането и през първата година на детето. То може да настъпи рано и да има своите особености. Степента на неговата тежест зависи от условията, в които се намира младата майка с детето. Ако почти през цялото време е сама с бебе на ръце, не получава помощ отстрани, грижи се за няколко деца и за възрастни, то от емоционалната ѝ стабилност няма да остане и следа.

Ако жената през цялото време си мисли, че е изпаднала в депресия, може да започне да приема антидепресанти, тогава ще се наложи да се прекрати кърменето.

Разлики между депресия и емоционално прегаряне при млади майки

При депресия не може да се мине без медикаментозно лечение, но то трябва да се назначи от лекуващия лекар. А във втория – приемането на антидепресанти съвсем не е задължително.

Признаци на емоционално прегаряне:

  • Гневни изблици и ярост – те могат да бъдат насочени към себе си, детето или близки хора. Жената започва да си внушава, че не е в състояние да контролира поведението си. Подобни мисли я карат да се потопи в негативните чувства, да изпитва страх, че без да иска, може да навреди на детето. Това състояние е на първо място признак, че младата майка спешно има нужда от време и възможност за възстановяване на силите.
  • Жената може да се чувства прегоряла, дори когато спи много и се храни добре, но е принудена да стои сама с детето 24 часа в денонощието. В този случай има нужда от чужда помощ. В противен случай, постоянно ще се чувства уморена.

Прием на антидепресанти при кърмене

Самостоятелното изписване на препарати може силно да навреди както на детето, така и на майката, която кърми. За облекчаване на състоянието на младата майка може да помогне единствено специалист, който подбира лекарства в съответствие с индивидуалните особености на заболяването.

Ако депресията не се лекува, то последствията могат да навредят повече на майката и на детето, отколкото приемът на антидепресанти при кърмене.

За кърмещите жени са подходящи препарати, на които периодът на полуизвеждане е най-малък.

Когато се приемат антидепресанти, следва внимателно да се следи за състоянието на детето – как се променят - сън, апетит и неговото настроение.

Дозите приемани антидепресанти трябва да бъдат минимални.

Първото, което е необходимо да помни кърмещата майка е, че от нейното здраве зависи живота и здравето на детето, затова не трябва да забравя да се грижи за себе си.