Витамин А - защо е толкова нужен

Всички витамини са необходими, всички те са важни, но трябва да се приемат с мярка. Излишъкът от витамини е също толкова опасен, колкото и недостигът. Обикновено недоимък на витамини възниква през зимата и пролетта.

Но симптомите на предозиране могат да бъдат още по-разнообразни и тежки. Излишъкът от витамин А може да стане причина за влошаване на зрението и на състоянието на кожата, появяват се и други симптоми.

Хипервитаминоза на витамин А

Под термина „хипервитаминоза” се разбира излишък от някакъв витамин в организма. Този термин се използва по отношение на мастноразтворими витамини, отличаващи се със свойството да се натрупват в организма.

Ако говорим за хипервитаминоза на витамин А, то може да бъде остра и хронична. Острата се формира при употреба на големи дози витамин в рамките на няколко часа. За хронична се говори в случаите, ако концентрацията на витамина нараства постепенно в рамките на дълъг период от време.

Характерни симптоми

Симптомите на остра и хронична хипервитаминоза на витамин А не са еднакви, а зависят от формата – хронична или остра, но все пак имат общи симптоми. Сред тях са главоболие, поява на обриви.

При остра хипервитаминоза на витамин А се формират следните симптоми:

 • Повишена раздразнителност;
 • Сънливост;
 • Болки в корема;
 • Гадене – до повръщане;

При хронична хипервитаминоза са характерни следните симптоми:

 • В устната кухина – възпаление на венците, формиране на язви;
 • Изменения на нокътната пластина, лесно се травмира;
 • Намаляване или пълна загуба на апетита;
 • Влошаване на зрението – загуба на яснота, други изменения;
 • Световъртеж, главоболие;
 • Изменения на кожата – става груба, започва да се лющи;
 • Промени в косата – загуба на естествен блясък, косопад, изтъняване;

При хронична хипервитаминоза се развиват далеч не всички изброени симптоми, а само някои, но всички те са възможни. При поява на гореизброените симптоми е необходима консултация с лекар.

Колко витамин А е необходим на ден

Дневната норма на потребление на витамин А се определя индивидуално и зависи от възраст, пол, заболявания или някои физиологични състояния, например, при бременност:

 • Мъже в зряла възраст – 900 микрограма;
 • Жени – 700 микрограма;
 • Бременни – 1300 микрограма;

Още при подготовка и планиране на бременност е добре да се следи потреблението на този витамин. Последният е необходим за пълноценен растеж и развитие на плода, но предозиране може да доведе до аномалии и пороци на развитието.

За избягване на всички възможни рискове при прием на витамини, е необходима консултация с лекар.

Защо се развива хипервитаминоза

Витамин А се депонира в черния дроб, и с течение на времето неговата концентрация може да надвиши безопасните нива – това е основен механизъм за развитие на хронична хипервитаминоза.

Основна причина за излишък от витамина е прием на допълнителни витаминни комплекси. Витамините са катализатори на метаболитни процеси и важни за профилактика на заболявания на вътрешните органи и балансирана функция на имунната защита.

Преди прием на каквито и да е витаминни комплекси е необходима предварителна консултация с лекар, като се преценяват хранителен режим, здравословно състояние и други аспекти. Анализиране и препоръчване на конкретни препарати може да се направи само от лекар.

Още една причина за формиране на хипервитаминоза на витамин А може да е продължителен прием на препарати, които се назначават за лечение на акне, или пък при използване на кремове, съдържащи витамин А.

Особености при диагностика

Симптомите, характерни за хипервитаминоза, са разнообразни и засягат различни органи и системи, затова понякога е трудно да се намери причината за тяхната поява.

Какво лечение предлагат лекарите

Хипервитаминозата е обратимо състояние. Понякога за справяне с неприятните симптоми е достатъчно прекратяване на приема на витамин А, коригиране на храненето. Това означава, че болните трябва да преустановят прием на мултивитамини.

При липса на усложнения на хипервитаминоза и обезпокояващите симптоми бързо изчезват. Индивидуално лекарят може да назначи симптоматична терапия.

При вече възникнали усложнения от страна на черния дроб, бъбреците лекарите разработват отделна тактика на лечение.