Касисът е многогодишно храстово растение, достигащо до 1.5 метра височина и принадлежащо към семейството на френското грозде и поради това е познато и с названието черно френско грозде.

Хранителна стойност на 100 грама касис

• Белтъчини – 1 грам;
• Мазнини – 0.4 грама;
• Въглехидрати – 7.3 грама;
• Минерални соли – 0.9 грама;
• Вода – 83.5 грама;
• Енергийна стойност – 63 килокалории;

Касисът се счита за нискокалорична храна, тъй като в суров вид съдържа 63 килокалории. Но не е желателно да злоупотребяват с него хора с наднормено тегло поради съдържащите се в него захари.

Полезни свойства

Касисът се счита за своеобразен склад на полезни вещества и витамини, тъй като в него се съдържат следните витамини С, В1, В2, В6, В9, Е, К, Р, А и D, а също и пектини, каротеноиди, захари, органична и фосфорна киселина, дъбилни вещества, етерично масло, витамини от група К, соли на фосфора, калия и желязото.

Листата на черното френско грозде са много добър източник и на витамин С, фитонциди, магнезий, манган, сребро, мед.
Пресните плодове на касиса, както и сокът и отварата от тях, са незаменим източник на витамини, употребяват се при авитаминоза и са подходяща храна при гастрит с ниска киселинност, язвена болест на стомаха и при заболявания на червата.

Пюрето от френско грозде със захар и смесено с брашно от елда в съотношение 1 към 1 се прилага като средство за повишаване на нивата на хемоглобина в кръвта.

Касисът се използва в народната медицина като тонизиращо, съдоразширяващо, подобряващо обменните процеси, пречистващо кръвта, хемопоетично, витаминно, противовъзпалително, диуретично и потогонно средство.

Черното френско грозде подобрява функцията на надбъбречната кора, понижава нивата на кръвната захар при диабет, препоръчва се при заболявания на лимфните възли, атеросклероза, високо кръвно налягане, при анемия и при увреждания, настъпили в резултат на радиационно замърсяване.

Освен че от листата на касиса се получава чудесен чай, който има тонизиращо действие, те притежават и лечебни свойства, защото съдържат биологично активни и дъбилни вещества, етерични масла, витамини и фитонциди.

От листата на черното френско грозде човек може да се набави повече витамин С от плодовете, поради което се използват като тонизиращо, антисептично, противовъзпалително, противоревматично, диуретично и прочистващо средство.

Листата се прилагат успешно и при сърдечно-съдови заболявания, гастрити и подагра.

За лечебни цели обикновено се използва тинктура от листата на касис.

Това лекарствено средство спомага за отстраняването от организма на пурините и пикочната киселина, а също се прилага и като леко слабително и потогонно и при нарушения на обмяната на веществата и кръвотечения.

А при стомашно-чревни разстройства се препоръчва отвара от сухи плодове.

Народната медицина препоръчва отвара от листа, пъпки на касис за лечение на дерматит, ексудативна диатеза и очни заболявания. В началото на миналия век именно с листа от черно френско грозде са лекували скрофулоза при деца.

Отварата от плодовете на касиса помага при анемия, гастрити, язва на стомаха и на дванадесетопръстника и при кървене на венците. При силна кашлица е желателен приемът на смес от сок от черно френско грозде, мед и захар.

Като силен антисептик касисът спомага за по-бързото справяне с ангините.

Противопоказания

Касисът е противопоказен при тромфлебит и повишената стомашна киселинност. Въпреки че суровото прясно черно френско грозде е препоръчително при проблеми с черния дроб, то не трябва да се приема при хепатит.