Известно още като салатно зеле е растение, както и следва от неговото наименование е с произход от Китай. Там този сорт е култивиран и селектиран още през 5-ти век след Христа, след което бързо е придобил популярност в Япония, Корея и Югоизточна Азия. В Европа и САЩ този вид зеле стана популярно сравнително скоро.

Основната разлика между различните сортове зеле е формата и структурата на листата. Кочаните на китайските сортове са продълговати, с плътно прилепнали листа, бели и месести в началото и светло зелени и деликатни в горната му част, а по вкус изобщо не отстъпва на бялото. Китайското зеле няма толкова добре оформен кочан, което позволява то да се използва почти изцяло.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 1.2 грама;
• Мазнини – 0.2 грама;
• Въглехидрати – 2 грама;
• Минерален състав – 0.9 грама;
• Вода – 94.8 грама;
• Калоричност – 13 килокалории;

Китайско зеле - полезни свойства

Полезността на китайския сорт зеле е обусловена от широкия спектър, съдържащите се в неговите листа витамини и микроелементи.

В листата му е установено наличието на витамини от група В, витамин А, С, Е, К. Съдържа се също така йод, манган, мед, цинк, фосфор, желязо, магнезий и калий.

Китайското зеле е храна на доброто настроение. С негова помощ човек може да се избави от:

• Умора;
• Отпадналост;
• Липса на апетит;
• Раздразнителност;
• Косопад;

Благодарение на ниската си калоричност, китайското зеле е неизменна съставна част на повечето диети за отслабване и пречистване на тялото от токсини.

Присъствието му в хранителния режим успешно спомага за предотвратяване на главоболие, депресия, нервни разстройства, захарен диабет.

Също така може да се използва за профилактика на възникване на сърдечно-съдови заболявания, в частност атеросклероза и хипертония.

Съдържащите се в листата на този сорт зеле растителни влакна благотворно въздействат на чревната функция – този зеленчук е препоръчителен при язва и гастрит.

Фитонцидите, които влизат в състава на зелевия сок оказват помощ при възпалителни заболявания и лечение на гнойни рани.
В родината на този сорт зеле, а също и в Япония, то се счита за един от източниците на дълголетие.

Това се дължи на съдържащите се в листата на китайското зеле големи количества от специфичната аминокиселина лизин – прочиства кръвта посредством разтварянето на чужди белтъци, като така пряко се оказва и влияние на имунитета.

Също в листата е открито и съединението лактуцин, което благотворно влияе на обмяната на веществата, нормализира налягането и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Освен това китайското зеле действа като стимулира образуването на червени и бели кръвни клетки, което е много важно при анемия, а също така по този начин се регулират кръвните нива на холестерола, намалява вероятността от възникване на тумори и се предпазва черния дроб от мастна дегенерация.

Друго ценно свойство на този зеленчук е способността му да отстранява от организма тежките метали и радионуклиди.

Противопоказания

Противопоказна е консумацията на китайското зеле при повишена киселинност, кръвотечения в стомашно-чревния тракт, при обостряне на различни заболявания на стомаха и червата, като например панкреатит.

Честото преяждане с този зеленчук може да стане причина за диария, да предизвика гадене и главоболие.

Всички сортове зеле лошо се съвместяват с млечните произведение като при едновременната им консумация могат да предизвикат интензивно стомашно разстройство.