Китайско зеле
Храни

Известно още като салатно зеле е растение, както и следва от неговото наименование е с произход от Китай. Там този сорт е култивиран и селектиран още през 5-ти век след Христа, след което бързо е придобил популярност в Япония, Корея и Югоизточна Азия. В Европа и САЩ този вид зеле стана популярно сравнително скоро.

Основната разлика между различните сортове зеле е формата и структурата на листата. Кочаните на китайските сортове са продълговати, с плътно прилепнали листа, бели и месести в началото и светло зелени и деликатни в горната му част, а по вкус изобщо не отстъпва на бялото. Китайското зеле няма толкова добре оформен кочан, което позволява то да се използва почти изцяло.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 1.2 грама;
• Мазнини – 0.2 грама;
• Въглехидрати – 2 грама;
• Минерален състав – 0.9 грама;
• Вода – 94.8 грама;
• Калоричност – 13 килокалории;

Китайско зеле - полезни свойства

Полезността на китайския сорт зеле е обусловена от широкия спектър, съдържащите се в неговите листа витамини и микроелементи.

В листата му е установено наличието на витамини от група В, витамин А, С, Е, К. Съдържа се също така йод, манган, мед, цинк, фосфор, желязо, магнезий и калий.

Китайското зеле е храна на доброто настроение. С негова помощ човек може да се избави от:

• Умора;
• Отпадналост;
• Липса на апетит;
• Раздразнителност;
• Косопад;

Благодарение на ниската си калоричност, китайското зеле е неизменна съставна част на повечето диети за отслабване и пречистване на тялото от токсини.

Присъствието му в хранителния режим успешно спомага за предотвратяване на главоболие, депресия, нервни разстройства, захарен диабет.

Също така може да се използва за профилактика на възникване на сърдечно-съдови заболявания, в частност атеросклероза и хипертония.

Съдържащите се в листата на този сорт зеле растителни влакна благотворно въздействат на чревната функция – този зеленчук е препоръчителен при язва и гастрит.

Фитонцидите, които влизат в състава на зелевия сок оказват помощ при възпалителни заболявания и лечение на гнойни рани.
В родината на този сорт зеле, а също и в Япония, то се счита за един от източниците на дълголетие.

Това се дължи на съдържащите се в листата на китайското зеле големи количества от специфичната аминокиселина лизин – прочиства кръвта посредством разтварянето на чужди белтъци, като така пряко се оказва и влияние на имунитета.

Също в листата е открито и съединението лактуцин, което благотворно влияе на обмяната на веществата, нормализира налягането и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Освен това китайското зеле действа като стимулира образуването на червени и бели кръвни клетки, което е много важно при анемия, а също така по този начин се регулират кръвните нива на холестерола, намалява вероятността от възникване на тумори и се предпазва черния дроб от мастна дегенерация.

Друго ценно свойство на този зеленчук е способността му да отстранява от организма тежките метали и радионуклиди.

Противопоказания

Противопоказна е консумацията на китайското зеле при повишена киселинност, кръвотечения в стомашно-чревния тракт, при обостряне на различни заболявания на стомаха и червата, като например панкреатит.

Честото преяждане с този зеленчук може да стане причина за диария, да предизвика гадене и главоболие.

Всички сортове зеле лошо се съвместяват с млечните произведение като при едновременната им консумация могат да предизвикат интензивно стомашно разстройство.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.56 18

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Нектарини
Следваща публикация