Пролетта вече навлезе в същинската си фаза, настъпи така очакваното трайно затопляне. Все повече са поводите да се събираме със семейството и с приятели сред природата.

След обилно похапване по повод отминалите Великденски празници неизменно се появяват киселините, подобна ще бъде ситуацията и на предстоящия Гергьовден. Тези, които не са сблъсквали с това заболяване, е доста трудно да разберат целия спектър от неприятни усещания, които изпитва човек.

Много хора пият газирана вода или вода със сода с цел намаляване на паренето – този метод е доста ефективен, тъй като спомага за неутрализиране на киселините.

Но злоупотребата със сода може да навреди сериозно на здравето, затова е да изберем друг начин за борба с болестта и да се опитаме да нормализираме хранителния режим.

Какво представляват киселините и кога се формират

Киселините представляват усещане за парене и дискомфорт в задгръдната област, които се разпространяват нагоре по епигаструма и е възможно да се разпространяват към шията или долната челюст.

Според данните от статистиката, с това неприятно явление поне веднъж се е сблъсквал всеки човек още от тийнейджърска възраст. Известно е, че киселините са доста често срещани при мъжете, отколкото при жените.

Предполага се, че това може да бъде пряко свързано с по-здравословния начин на живот, който водят дамите.

В основата на развитие на този неприятен симптом е връщането на стомашно съдържимо към долната част на хранопровода.

Раздразващо действие оказва не само солната киселина, както се е смятало преди, но и стомашните ензими – пепсин, жлъчни киселини и ензими на панкреаса.

Това предизвиква неинфекциозно възпаление, което носи множество неприятни усещания. За отпускане на долния хранопроводен сфинктер оказват влияние следните фактори:

  • Тютюнопушене;
  • Бременност;
  • Неправилно организирано хранене с големи интервали между храненията;
  • Големи порции храна;
  • Злоупотреба с мазна, пикантна или пушена храна, газирани напитки и алкохол.

Какви заболявания са свързани с киселините

Киселините е възможно да са признак на множество заболявания на стомашно-чревния тракт, изискващи медицинска интервенция. В 90% от случаите се открива ГЕРБ.

Този симптом възниква и на фона на язва на хранопровода, свиване на неговия лумен, при стриктури и сраствания, потенциално предраково заболяване, наречено синдром на Барет.

Неприятното парене в задгръдната област също може да е свързано и патологии на стомаха и на дванадесетопръстника.

Ако киселините се появяват след всяко хранене – без значение от характера и обемът на порциите, то това е свързано с функционални и морфологични нарушения на органите на храносмилателната система.

Кръвотечение и други нежелани последствия

Раздразнението на лигавицата на обвивката на хранопровода – това не е просто неприятен симптом. На фона на това заболяване е възможно да се развият опасни заболявания и техните усложнения.

На практика при всички с продължително парене в областта под лъжичката е изразено язвено увреждане на лигавицата на хранопровода. На фона на обширното увреждане на кръвоносните съдове може да се развие кръвотечение.

При най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата протича аспирация на кръв в дихателните пътища, в резултат на което се развива пневмония или ателектаза.

Също продължително съществуващото увреждане на лигавицата на хранопровода може да стане рисков фактор за развитие на рак.

Как да организираме храненето по време на майските празници

Топлият пролетен ден е добър повод да отидем някъде сред природата и да прекараме няколко дни сред близки и приятели и да забравим за диетата.

За да избегнем неприятните последствия като киселини, например, следва предварително да помислим как да организираме храненето през вече започналите почивни дни за Гергьовден.

Полезната храна невинаги трябва да е прясна – немалко полезни подправки придават нов вкус на обичайните ястия. Основни препоръки:

Трябва да изберем за барбекюто бяло месо или риба

Пилешкото и пуешкото съдържат много по-малко мазнини от говеждото, свинското или агнешкото. Също е полезна и сьомгата.

За Гергьовден, разбира се, можем да си позволим агнешко няколко порции, не трябва да се лишаваме и да се превръщаме във фанатици на тема диета и здравословен начин на живот.

Необходимо е да преразгледаме характера и количеството напитки

Силният алкохол в съчетание с голяма порция агнешко или друго червено месо може да влоши храносмилането, дори и на здрав човек. Затова за предпочитане е да ограничим максимално твърдия алкохол и да го заместим с бяло и червено вино за празника.