Киста на Бейкър представлява изпълнено с течност образувание, което предизвиква появата на разширение и усещане за стягане зад коляното.

Болката може да се усили при пълно свиване или изпъване на коляното или при физическа активност.

Изпълненото с течност образуване в коляното се нарича също поплитеална киста и обикновено е резултат на увреждане на коляното, дължащо се на артрит или нараняване на хрущяла.

И двете клинични състояния могат да станат причина за образуването на твърде много синовинална течност в колянната става и това да предизвика образуването на поплитеална киста.

Въпреки че кистата може да доведе до подуване и усещане за неудобство, лечението на вероятната причина за проблем е възможно да осигури облекчение.

Какви са симптомите

В някои случаи поплитеалната киста не причинява болезнени усещания и затова при повечето хора дълго време остава незабелязана.

Ако се проявят признаци и симптоми, те най-често се състоят в:

• Подуване от задната страна на коляното, а понякога и на крака;
• Болки в коляното;
• Скованост;

Симптомите обикновено се обострят след физическо натоварване или при продължителен престой в седнало положение.

Ако почувствате болка или подуване в задната част на коляното, потърсете лекарска помощ, за да се установи причината за това.

Макар и малко вероятно, издутината зад коляното може да е признак на по-сериозно състояние, а не киста пълна с течност.

По какво се разпознава киста на Бейкър и как да се излекува

Какви са причините

Смазваща течност, която се нарича синовинална осигурява плавното движение на крака и спомага за намаляване на триенето между движещите се елементи на коленната става.

Но понякога в колянната става се произвежда твърде много синовинална течност, което води до натрупването в задната част на коляното или поплитеалната бурса, предизвиквайки появата на коленна киста.

Това може да се случи като резултат на:

• Възпаление на коленната става, което е характерно за някои видове артрит;
• Травма на коляното, като разкъсване на хрущяла.

Какви са усложненията

В редки случаи, поплитеалната киста може да се спука и синовиналната течност да изтече в областта на прасеца, което води до:

• Много силни болки в коляното;
• Подуване;
• Понякога зачервяване на прасеца или усещане за стичаща се течност по прасеца;

Тези клинични изяви са характерни също и за тромб във вена на крака.

И затова е препоръчително ако човек има зачервяване или подуване на прасеца, незабавно да потърси лекарска помощ, за да се изключи по-сериозна причина за по-силно изявените симптоми.

Лечение на киста на Бейкър

В повечето случаи не е необходимо лечение и коленната киста ще изчезне от само себе си.

Ако обаче е много голяма и причинява болка, лекуващият лекар може да приложи следните методи за лечението ѝ:

• Медикаменти – инжектират се кортикостероиди като кортизон в коляното, за да се намали възпалението. Това може да облекчи болката, но невинаги предотвратява повторната поява на кистата.

• Дрениране на течността – прилага се изцеждане на течността с помощта на игла. Процедурата се нарича иглена аспирация и се извършва под ултразвуково наблюдение.

• Физиотерапия – за намаляването на болката и подуването могат да се приложи обледеняване на засегнатата област и поставянето на бинтове за пристягане, като се разчита, че така кистата по-бързо ще се абсорбира от тялото.

В повечето случаи, обаче се лекува основната причина за появата на кистата.

Ако лекарят установи, че тя се дължи на свръхпроизводство на синовинална течност, може да препоръча операция за премахване или реконструкция на разкъсания хрущял.

Също така при киста на Бейкър като лечение може да се прилага блокада на коляното с обезболяващи препарати, извършва се чрез инжекция, която се поставя директно в ставата.

По преценка на лекуващия лекар може да се приложи еластичен фиксиращ бандаж и следва да се нанася постоянно по време на лечението на кистите на Бейкър.

Използването на това приспособление в домашни условия помага не само за стабилизиране на ставите на коляното, но и за подобряване на микроциркулацията на кръвта.

С цел по-бързо абсорбиране на кистата от тялото у дома е добре да се оставя коляното да почива и кракът да се държи в положение по-високо от това на тялото, за да се подобри кръвообращението.

Студените компреси и тези с лед трябва да се прилагат в областта на кистата не повече от 40 минути.

Освен това са полезни и физиотерапевтични процедури, сред които електрофореза, кални апликации, нагревки с ултравиолетови лъчи и други.

Всички медикаментозни средства за лечение на киста на Бейкър трябва да се назначат от лекар с подходяща специалност, сами не можем да се излекуваме.

Използване на народни средства за лечение

В домашни условия кистата на Бейкър може да се лекува и с народни средства, но това трябва задължително да се съгласува с лекар. Полезни ще бъдат следните рецепти:

  • Компрес на основата на отвара от малинови листа или от бъз, като те трябва да са пресни, частта на всеки от компонентите трябва да е равна. Листата е необходимо да се измият добре, да се сложат в съд и да се попарят в 100 мл вряла вода. За да се образува отвара са необходими 30 минути. Сега поомекналите сурови листа се увиват в найлонов плик. Привързват се към кистата на Бейкър на коляното. Това лечение може да е с добър ефект, ако се прилага всеки ден.
  • Отвара от змийско мляко – това е народно средство подходящо за компреси. За приготвяне на лекарството е необходимо да се съберат млади филизи от растението, внимателно да се смелят и да се запарят. След това сместа трябва да се покрие и да се остави да престои в продължение на 15 минути. Получената смес се поставя на кистата на Бейкър, и коляното се увива в марли. Това народно средство може да се прилага по 2 пъти дневно.
  • Извлек от билката златни мустаци – приготвеното народно средство от това растение може да лекува не само киста на Бейкър на коленната става, но и други заболявания на ставите. За приготвяне на извлека в домашни условия е необходимо да се събира само прясна билка. Смила се и се поставя в стъклен 3-литров буркан. Запълва се ½ от обема. След това се залива с вряла вода, затваря се с капак. Сместа следва да се прецеди и да се приемат по 2 супени лъжици по 2 пъти дневно.
  • Пиенето на чай с парче джинджифил помага за намаляване на възпалението в ставната торбичка под коляното.
  • Полезен ще бъде и ябълковият оцет. С негова помощ от коленната става може да се отстрани насъбралата се течност. За приготвяне на лекарство в домашни условия е необходимо смесване на 1 чаена лъжичка мед, 1 супена лъжица оцет в чаша топла вода. Това народно средство е необходимо да се пие по 3 пъти дневно преди хранене.
  • Добър ефект при лечението на кистите на Бейкър дават подправките – кайенска чушка, джинджифил, чесън и канела. Способстват за намаляване на интензивността на възпалителния процес. Затова и храненето по време на лечение на кистата на Бейкър е добре да включва и тези храни.
  • Слънчогледово олио – от него се прави компрес – достатъчно е да се нанесе нерафинирано масло на марля, и да се сложи на кистата. Така се прилага по 2 пъти дневно – сутрин и преди лягане.
  • Компрес със сок от алое – необходимо е смесването на 1 чаена лъжичка сок, толкова лимонен сок и 1 грам от антибиотика сулфаниламид.

Вместо заключение отново да припомним, че използването на всички тези народни средства – едно или в комбинация трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар.