Киста на Бейкър представлява изпълнено с течност образувание, което предизвиква появата на разширение и усещане за стягане зад коляното.

Болката може да се усили при пълно свиване или изпъване на коляното или при физическа активност.

Изпълненото с течност образуване в коляното се нарича също поплитеална киста и обикновено е резултат на увреждане на коляното, дължащо се на артрит или нараняване на хрущяла.

И двете клинични състояния могат да станат причина за образуването на твърде много синовинална течност в колянната става и това да предизвика образуването на поплитеална киста.

Въпреки че кистата може да доведе до подуване и усещане за неудобство, лечението на вероятната причина за проблем е възможно да осигури облекчение.

Какви са симптомите?

В някои случаи поплитеалната киста не причинява болезнени усещания и затова при повечето хора дълго време остава незабелязана.

Ако се проявят признаци и симптоми, те най-често се състоят в:

• Подуване от задната страна на коляното, а понякога и на крака;
• Болки в коляното;
• Скованост;

Симптомите обикновено се обострят след физическо натоварване или при продължителен престой в седнало положение.

Ако почувствате болка или подуване в задната част на коляното, потърсете лекарска помощ, за да се установи причината за това.

Макар и малко вероятно, издутината зад коляното може да е признак на по-сериозно състояние, а не киста пълна с течност.

Какви са причините?

Смазваща течност, която се нарича синовинална осигурява плавното движение на крака и спомага за намаляване на триенето между движещите се елементи на коленната става.

Но понякога в колянната става се произвежда твърде много синовинална течност, което води до натрупването в задната част на коляното или поплитеалната бурса, предизвиквайки появата на коленна киста.

Това може да се случи като резултат на:

• Възпаление на коленната става, което е характерно за някои видове артрит;
• Травма на коляното, като разкъсване на хрущяла.

Какви са усложненията?

В редки случаи, поплитеалната киста може да се спука и синовиналната течност да изтече в областта на прасеца, което води до:

• Много силни болки в коляното;
• Подуване;
• Понякога зачервяване на прасеца или усещане за стичаща се течност по прасеца;

Тези клинични изяви са характерни също и за тромб във вена на крака.

И затова е препоръчително ако човек има зачервяване или подуване на прасеца, незабавно да потърси лекарска помощ, за да се изключи по-сериозна причина за по-силно изявените симптоми.

Лечение на киста на Бейкър

В повечето случаи не е необходимо лечение и коленната киста ще изчезне от само себе си.

Ако обаче е много голяма и причинява болка, лекуващият лекар може да приложи следните методи за лечението ѝ:

• Медикаменти – инжектират се кортикостероиди като кортизон в коляното, за да се намали възпалението. Това може да облекчи болката, но невинаги предотвратява повторната поява на кистата.

• Дрениране на течността – прилага се изцеждане на течността с помощта на игла. Процедурата се нарича иглена аспирация и се извършва под ултразвуково наблюдение.

• Физиотерапия – за намаляването на болката и подуването могат да се приложи обледеняване на засегнатата област и поставянето на бинтове за пристягане, като се разчита, че така кистата по-бързо ще се абсорбира от тялото.

В повечето случаи, обаче лекарите лекуват основната причина за появата на кистата.

Ако лекарят установи, че тя се дължи на свръхпроизводство на синовинална течност, може да препоръча операция за премахване или реконструкция на разкъсания хрущял.