Кистата на главния мозък е доброкачествено образувание, несвързано с онкологичните заболявания и успешно поддаващо се на лечение.

Но неговото разположение принуждава всеки, който се е сблъсквал с него да силно да се изплаши и да обърне внимание.

Защо в мозъка се образува киста, как се проявява и защо е опасна?

Какво представлява кистата на главния мозък?

Кистата е обемна кълбовидна кухина пълна с течност. В зависимост от локализацията си може да бъде вътрешно мозъчна и арахноидална. Вътремозъчните кисти възникват в тъканите на главния мозък, а арахноидалните – между неговите обвивки.

Защо възниква?

Кистата на главния мозък може да бъде вродена, предизвикана от нарушения в развитието на плода в утробата на майката, и придобита, възникваща вследствие на травми или възпалителни заболявания – менингит, енцефалит и прочие. В зависимост от тъканите, формиращи кистата, тя може да бъде:

• Арахноидална – съдържа гръбначно-мозъчна течност, най-често се среща при момчета и мъже.
• Колоидална – развива се вътреутробно при формиране на ЦНС;
• Дермоидна – формира се от зародишни клетки, които остават между главния и гръбначния мозък;
• Епидермоидна – израства от клетки, които образуват тъканите на кожата, косата и ноктите на зародиша;
• Пинеална – възниква в епифизата;
• Епифизна – формира се в епифизната жлеза, поради патогенното въздействие на ехинокок или блокиране на отделителните канали;

Симптоми на киста на мозъка

Проявленията на мозъчната киста се определят от нейната локализация и размер. Малките кисти най-често не предизвикват какъвто и да е дискомфорт и се установяват случайно, по време на преглед.

Но колкото по-голям е размерът на образуванието, толкова по-силно се притискат мозъчните тъкани, нарушава се отокът на гръбначно-мозъчна течност и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, припадъци, усещане за притискане, шум или звънене в ушите, безсъние, пристъп на епилепсия, парези или парализи на ръцете и краката, халюцинации, нарушаване на зрението и координацията на движенията.

Някои мозъчни кисти има характерни проявления:

• Растежът на арахноидалната киста се съпровожда от конвулсии, халюцинации, пристъпи на повръщане;
• Пинеалната и поренцефалната киста могат да се окажат причина за развитие на хидроцефалия;
• Кистата на епифизата предизвиква сънливост, двойно зрение, дезориентация.
• Симптомите на ликворната киста могат да бъдат и психични разстройства;
• Колоидланта киста предизвиква развитие на мозъчна херния;

Диагностика и лечение на кисти на главния мозък

Образуванията се диагностицират с помощта на ядрено-магнитен резонанс – този метод позволява определянето на нейните контури, размери и степента на засягане на околните тъкани. За да се проследи динамиката на растежа на кистата, ядрено-магнитен резонанс се провежда няколко пъти.

За да се установи причината за образуване на кистата, пациентите минават през доплерово изследване на кръвоносните съдове, проверява се състоянието на сърцето и артериалното налягане, правят се изследвания за наличие на автоимунни заболявания, ниво на холестерола, съсирваемост.

Въз основа на получените резултати на болния се назначава индивидуално лечение.

Обикновено експресно лечение на кистата на главния мозък се налага само в случаите, когато бързо увеличава размерите си, предизвиква епилептични припадъци, кръвоизливи, хидроцефалия, негативно въздейства на околните тъкани или става причина за психични разстройства.

За лечение се използват както консервативни методи – прием на ноотропни средства, такива за стимулиране на имунната система, препарати, разсейващи тромбите, нормализиращи артериалното налягане и нивата на холестерола, така и хирургични.

Кистите на главния мозък се отстраняват по няколко начина:

• Шунтиране;
• Ендоскопия – прави се малък разрез;
• Трепанация на черепа – травматична операция, макар и да се смята за една от най-ефективните;