Какво представлява кистата на конюнктивита

Киста на конюнктивата – това е доста срещано патологично състояние, при който в областта на външната обвивка на очната ябълка се формира тънкостенно кухо образувание, изпълнено отвътре с ексудат. Това заболяване може да е с вродена или с придобита природа. Често се съпровожда с ярко изразени местни клинични проявления. Това нарушение се отнася към групата на полиетиологични патологии. Роля в развитието са ярко изразени местни клинични проявления. Това нарушение се отнася към групата на полиетиологичните патологии. Роля в неговото развитие е съвкупност от няколко неблагоприятни фактора. Прогнозата при този патологичен процес е относително благоприятна. Но в кистозните кухини с големи размери, е възможно налягането вътре да нарасне и да се влоши зрителната функция.

Сред доброкачествените новообразувания от страна на конюнктивата на кистите се падат повече от 22%. Това заболяване може да се развие в абсолютно всякаква възраст. Но с този патологичен процес след прекарана операция най-често се сблъскват все млади хора. Около 60% от болните са мъже.

Разграничават се 4 основни форми на болестта – дермоидна, имплатационна, поствъзпалителна и ретенционна. Дермоидната форма е вроден вариант на този патологичен процес. Възникването е обусловено от неправилно залагане на тъканите в период на ембриогенеза. Ретенционната форма е истинска киста, която е с най-леко протичане и често спонтанно регресира.

Имплантационната форма се дели на посттравматична и постоперативна. Поствъзпалителната форма има място в случаите, ако човек в миналото е прекарал някакви възпалителни процеси на конюнктивата.

Съществува голямо количество фактори, които могат да доведат до развитие на тази болест. Най-често специфичното образувание възникнало на фона на прекарани конюнктивата.

Симптоми, възникващи при киста на конюнктивата

Образуващите се кистозни кухини могат да имат единичен или множествен характер. Също се разделят на еднокамерни и многокамерни разновидности. Като цяло всяка от формите на това заболяване се съпровожда със сходни симптоми. Първо, болния се оплаква от чувство за дискомфорт и парене в областта на таза, а също и обилно сълзене. Обикновено новообразуванията са с големи размери, които не се съпровождат с болезненост и не водят до понижаване на остротата на зрението.

След като кухината увеличава размерите си, се присъединяват симптоми като усещане за натиск и силен болков синдром в областта на очната ябълка. Към този етап болният често забелязва, че е започнал да вижда по-зле. Често на този фон се присъединява вторичен възпалителен процес от страна на конюнктивата, предполагащ зачервяване, повишена чувствителност към ярка светлина и т.н.

Важна особеност е, че при ретенционна форма каквито и да е симптоми обикновено отсъстват. Възникналото новообразувание е представено от малко тънкостенно мехурче, вътре в което се намира прозрачно съдържимо. Понякога заболяването регресира от само себе си. Дермоидната форма в повечето случаи се открива на практика веднага след раждането. Към този момент в кухината е с размери до 5 мм в диаметър и е в бледо жълт цвят. Постепенно патологичното огнище все повече увеличава размерите си и започва съществено да влияе на зрителната функция.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест може да бъде заподозряна само въз основа на външен преглед. От допълнителните методи се прибягва до помощта на офталмоскопия, биомикроскопия, визиометрия и тонометрия. Допълнително се препоръчва провеждане на биопсия от патологично огнище.

Лечението на киста на конюнктивата може да бъде както консервативно, така и хирургично.