Киста на максиларен синус може да се развие на всяко място в синусните кухини. Най-често се срещат единични новообразувания, но предразположеността към кисти може да се прояви и в бъдеще – отстраняване на едната може да се появи друга.

Защо възниква кистата?

Природата на образуване на кистата в тази зона е ретенционна, тоест поради запушване на проток на жлезата.
Натрупалият се секрет раздува участъкът от канала и постепенно се капсулира. То може да се случи по следните причини:

• Възпаление на носа и на синусните кухини – често свързано с хронични заболявания на горните дихателни пътища.
• Наличие в синусите на излишък от слуз за дълъг период от време;
• Алергия и попадане на алерген в синусната кухина;
• Заболявания на зъбите на горната челюст;

Симптоми на киста на максиларен синус

В зависимост от разположението, това образувание може да се прояви с различни симптоми. Това е в случаите, когато болезнеността и дискомфортът не зависят от характера на новообразуванието.

Например, голяма киста ниско в синуса може да не безпокои човек дълго време, а пък малката, но разположена в мястото на свиването, да започне да предизвиква различни симптоми буквално веднага.

Сред характерните признаци на патологията специалистите по уши, нос и гърло открояват следните:

• Затруднено дишане през носа;
• Главоболие, особено в областта на челото и на синусните кухини;
• Усещане за дискомфорт в зоната на горната челюст;
• Жълтеникави секрети от носа – при разрив на кистата;
• Влошаване на паметта, понижаване на работоспособността;

Видове операции

Независимо от размера и разположението на кистата, на левия или на десния синус, образуванието подлежи на хирургично премахване. Днес друго лечение на тази патология просто няма.

За пълна диагностика преди операцията се прави пробив на синуса, при който в кистата се въвежда контрастно вещество. Това дава възможност в пълна степен да се оценят нейните параметри на рентгенова снимка.

В зависимост от резултатите на изследването лекарите могат да посъветват няколко вида операции:

• Ендоскопия – извършва се с помощта на ендоскоп, който се въвежда през носа без разрези и увреждания на лигавиците. Не изисква пълна упойка, а само местна, и дълго време за възстановяване.
• Остарели методи, включващи разрез над горната устна и трепанация на максиларния синус или на предната му стена.

Извършва се рядко, тъй като може да се отрази неблагоприятно на здравето и да се последва от усложнения. По начина на изпълнението си е по-сложна от ендоскопията.

Същевременно тази операция може да е единственият възможен вариант за премахване на киста от задната стена на синуса.

При такава патология е недопустимо лечението с народни средства, нагревки или физиотерапия, това само може да доведе до влошаване на състоянието, да се стигне до усложнен синузит и разкъсване на кистата.

Профилактика

Най-сигурният е бързо да се лекува хрема и настинки, и в никакъв случай да не се изкарват на крак, или все пак, ако човек няма възможност да си вземе болнични, то да спазва режим, поне докато е болен, тоест да си ляга на време, най-късно до полунощ, тъй като ако това не се прави имунната система отслабва допълнително и съществува голяма вероятност хремата да хронифицира и да доведе до развитие на синузит.