Справянето с кистата, като се премахне заедно с нея и зъба, е сравнително лесно.Преди няколко години и зъболекарите не са имали друг избор.

Но сега медицината в лечението на кисти и грануломи напредна много и сега могат да се излекуват, без да се стига до отстраняване на зъба.

Как зъболекарят-хирург отстранява кистата?

Различават се 3 вида операции – хемисекция, цистотомия и цистектомия

• В първия случай се премахва не само гнойника, но и прилежащия гнойник с коронката на зъба или целият молар, след това се извършва реконструкция или се поставя ортопедичен заместител – мост, имплант.

Тъй като този метод е доста травматичен, съвременните зъболекари го прилагат само в краен случай.

• Във втория случай процедурата е насочена към отстраняване на големи гнойни образувания. В процеса на хирургическата интервенция лекарят подрязва лигавично-надкостничната облест и изрязва предната стена на кистата.

В оголената кухина се поставят лекарствени антисептици и впоследствие се зашива. Но периодът на възстановяване след цистотомия е доста дълъг.

• Цистектомията е може би най-правилната хирургична методика при кистозно увреждане на зъбната редица. Отстранява се новообразуванието, като не се засягат здравите тъкани.

Операцията се извършва под местна упойка.

Хирургът внимателно изчиства съдържимото със специални инструменти, като поставя вътре в кистата антибактериален препарат или такъв стимулиращ образуването на костна тъкан и ако има необходимост зашива костта.

С течение на времето кухината самостоятелно зараства. Манипулацията се провежда за 15-40 минути, в зависимост от сложността.

Терапевтични прийоми

Неоперационният метод е ефективен при лечение на неголеми грануломи, но не дава 100% гаранция и отнема немалко време.

Първоначално стоматологът терапевт отваря зъба, който тревожи пациента, изчиства го и внимателно промива кореновия канал с антисептик.

След това въвежда противомикробни вещества, които унищожават обвивката на кистата.

И кухината на образуванието се запълва със специална паста, способстваща за растеж на нова костна тъкан и поставя пломбиращ материал.

След 6 месеца се прави рентгенова снимка на обработената област, която показва постигнат ли е желаният резултат.

По-резултативен в борбата с малките кисти е депофорезът, позволяващ премахването на инфекцията във всички коренови канали.

За тази цел в разширения канал на болния зъб се въвежда медицински калциев хидрооксид.

Под въздействието на електричен ток със слабо напрежение това вещество се въвежда, достигайки до всички труднодостъпни места в зъба и в гнойника, като го унищожава.

Депофорезата се провежда на 3 процедури, след което се извършва пломбиране на каналите и на коронковата част.

Методът е ефективен в 95% от случаите, в които е приложен, но не всеки стоматологичен кабинет е снабден с необходимото оборудване за неговото извършване.

Лечение или премахване?

Изчистването на гнойното огнище със запазването на зъба е невъзможно, когато става дума за „осморка“ със засегната повърхност.

Това е рядък и болезнен случай, изискващ спешна оперативна интервенция. В други случаи истинският зъболекар специалист ще предложи справяне с проблема без вземането на радикални мерки.

Ако хирургът-зъболекар настоява за премахването на кистата заедно с целия зъб, то тогава се замислете. Възможно е да го прави за лична изгода, с цел да ви вземе повече пари, за да ви постави протеза или да ви сложи имплант впоследствие.

Всеки един от нас е в правото си да избере методът за справяне с кистите под зъбите от всички предложени след изследване на устната кухина.