Главоболието е едно от неприятните състояния, с което на практика всеки от нас се е сблъсквал. Но при някои хора то протича с доста сериозни болки, сякаш някой ни прострелва, които свидетелстват за наличие на мигрена.

Понякога се съпътстват с гадене и повишена чувствителност към светлина и дори с повръщане.

В САЩ от редовни пристъпи на мигрена страдат повече от 3 милиона души, за България не се води статистика.
Поради тази причина е много важно е да се знае какво да прави за профилактика на главоболието.

И въпросът не е само човек да се запаси с таблетки. Вероятно повечето от вас ще се изненадат, но много честа причина за главоболието е дефицит на определени вещества в хранителния режим.

В настоящата статия ще ви запознаем с 4-те главни причини за развитие не само на пристъпи на мигрена, но и на обикновено главоболие.

Така ще стане възможно с лека корекция на хранителния режим да постигнете значително отслабване на главоболието и дори пълното му отшумяване.

Как се лекува мигрената и главоболието според лекарите?

Главоболието може да бъде както леко, така и тежко, но и в двата случая лечението е различно. Но само така изглежда, тъй като в действителност се използват само различни видове обезболяващи.

Ако се оплачете на лекар, че страдате от много силно главоболие, той навярно ще ви предпише аспирин, ибупрофен или парацетамол.

В особено тежките случаи, когато и тези обезболяващи не действат, се изписват опиоидни препарати, а заедно с тях и медикаменти срещу гадене.

Но ключът към решението на силното главоболие най-вероятно се крие в недостига на няколко много важни хранителни вещества, които не достигат на мозъка. Това е всичко!

1. Фолиева киселина и витамин В12

Ако във вашето тяло са в недостатъчно количество, то могат да станат причина за мигрена и хронична умора. Хората с дефицит на тези полезни вещества обикновено забравят бързо и са раздразнителни.

Проблемът е в това, че много хора приписват неразположението си на върлуващия в страната грип. И започват с цел профилактика да приемат аспирин или някакво друго обезболяващо.

Но ацетилсалициловата киселина понижава нивата на фолиева киселина в организма и затруднява абсорбцията на витамин В12.

Така, когато човек се опитва да се справи с усещането за умора и с главоболието с помощта на аспирина, то само задълбочава проблема.

2. Мед и желязо

Дефицитът на тези 2 минерала е характерен за жените. Поради менструалното кървене ние губим повече желязо, отколкото мъжете и именно ниските нива на желязото и на медта могат да станат причина за поява на постоянно главоболие.

3. Пиридоксин

Дефицитът на витамин В6 често става причина за проблеми с кръвоносната система, което предизвиква и появата на кислороден глад в тъканите на мозъка, което от своя страна е възможно да предизвика често главоболие.

4. Витамин Д

Ниските нива на т.нар. слънчев витамин в кръвта водят до лошото усвояване на магнезия. С течение на времето в тялото започват да се развиват възпалителни процеси. А това е възможно да доведе до по-често главоболие.

Най-добрият източник на витамин Д е слънчевата светлина. Така че се постарайте да се разхождате повече навън, когато времето е слънчево. Това е особено важно през зимните месеци.

Този витамин можете да си набавите от яйцата, бобовите, говеждият черен дроб, млякото и портокаловият сок.