Списъкът беше съставен информационната агенция Блумбърг въз основа на данни на Световната здравна организация, ООН и Световната банка.

В кои държави популацията е най-здрава решили да проверят специалисти от информационна агенция Блумбърг. За да подготвят своята класация те използвали данните, с които разполагат ООН, Световната банка и Световната здравна организация.

На първо място взели предвид фактори като продължителност на живота, причини за настъпване на смърт, брой на пушачите, брой на хората с повишени нива на холестерол, със затлъстяване и така нататък.

В оценките били включени всички държави от всички континенти с изключение на тези с население под 1 милион души. Така в класацията попаднали 145 държави.
Списъкът с държавите с най-здрава популация бил оглавен от Сингапур.

Най-лошо по този показател се представя държавата Свазиленд. А България е на незавидното 73-то място, като след нас е само западните ни съседка Сърбия, докато останалите държави, които могат да се сравняват с нас като стандарт на живот, като Румъния и Латвия например са по-напред от нас в класацията.

Но причината за тези резултати не са само разходите за здравеопазване.

Като цяло може да се каже, че най-добро е положението със здравеопазването в държавите от Европа и Азия. И обратно африканските държави изостават и то много, като в някои от тях като Свазиленд продължителността на живота продължава да е колкото в Европа преди около 200 години – малко над 40-годишна възраст.

Изследването на информационната агенция Блумбърг също показва, че с всяка изминала година хората по света употребяват все повече здравословни продукти. Но това не означава, че здравословното хранене се е подобрило във всички държави.

Но данните също така показват, че светът е започнал да консумира и повече фаст фууд.

Световният икономически форум, който се провежда всяка година в Давос, препоръчва получените като ориентир за политиците, като посочва, че са длъжни да направят всичко възможно да подобрят стандартите на здравните системи на своите страни въз основа получените резултати.

Топ 10 на най-здравите нации в света

1. Сингапур
Като основна причина се сочи факта, че в страната милионерите са най-много на брой на глава от населението, което им позволява да разходват достатъчно средства за профилактика и качествена храна.

2. Италия

Макар и страната през последните години да пострада сериозно от икономическата криза и възстановяването да е изключително бавно и болезнено, преди известно време бяха публикувани данни от проучване, които показват, че в Италия се постигат най-високи резултати що се отнася до лечението на онкологичните заболявания.

3. Австралия
4. Швейцария
5. Япония

6. Израел
7. Испания
8. Холандия
9. Швеция
10. Германия

Топ 10 страни, в които населението се определя като в най-лошо здравословно състояние

1. Свазиленд
Основната причина е изключителната бедност на населението и съответно невъзможност правителството да подсигури поне минимумът от обществена хигиена, което да препятства разпространението на инфекциозни заболявания.

Друга причина е и най-високият брой на болни от СПИН на 1 милион души, което обуславя и средна продължителност на живота от едва 40 години. За сравнение в Япония този показател е над 87 години.

2. Лесото
3. Демократична Република Конго
4. Чад
5. Мозамбик

6. Бурунди
7. Малави
8. Ангола
9. Уганда
10. Камерун

Причините за това тези държави да се намират в дъното на класацията по показател здраве на населението, вероятно се подразбират - ниски данъчни приходи, поради бедността на населението и съответната невъзможност на институциите да подсигурят елементарни здрави грижи на популацията.