Клечка за зъби – това не е просто дървена клечка със заострен край, това е предмет на допълнителна хигиена на устната кухина с голяма история и принос в различните сфери на живота и дори в културата.

Много зъболекари с повишено внимание се отнасят към клечките за зъби, говорят за възможна вреда и потенциална опасност. Ако възникне необходимост от използване на това средство, е добре да си запишем час при зъболекар.

Какви са рисковете от неправилното използване на клечка за зъби

Видове клечки за зъби

По масите и в най-скъпите ресторанти има клечки за зъби. След хранене много от нас не се замислят и посягат към тях. Но клечките за зъби са различни, със специфични форми и покритие.

Дървени

Това е най-разпространеният вид, за тяхното производство се използват различни видове дървен материал. В Япония има традиция да се подбира материал за четка за зъби, в зависимост от сезона.

Например, през лятото се използват клечки за зъби от вишня, а през пролетта от върба, а през есента и зимата от кестени.

Пластмасови

Не се радват на популярност и зъболекарите ги определят като по-скоро неподходящи. Пластмасовите клечки за зъби се използват като нож от офицерите на швейцарската армия.

Костни

Най-скъпите клечки за зъби се ползват рядко, и в по-голяма степен се позиционират като украшения, амулети.

Археолозите предполагат, че древните са използвали по-често костни клечки за почистване на зъби. Като материал за тяхното производство са използвани кости на малки гризачи и птици.

Покритие

Връхчето на клечката за зъби се покрива с различни вещества: мента – за дезодорация на устната кухина, с карамфилово масло – за антисептично действие. Вариантите са много.

Изисквания към клечките за зъби

Отнасят се към вторичните средства за хигиена на устната кухина, и основното тяхно предназначение е премахване на остатъци на храна от пространствата между зъбите. Това е единственото показание за тяхното приложение. Изискванията, които осигуряват безопасност на използване, са малко повече:

  • Нетоксичен материал
  • Абсолютна гладкост и липса на остри краища за профилактика на травматизъм
  • Анатомична форма, която съответства на разстоянията между зъбите.
  • Еднократно използване винаги, дори и да става въпрос за пластмасовите клечки за зъби.

Клечки за зъби и преглед при зъболекар

При норма пространствата между зъбите трябва да се почистват сами, достатъчно е само изплакване и жабурене на устата.

Но с възрастта емайлът се изтрива, пространствата между зъбите стават по-големи, а храната започва да се натрупва в тези пространства.

Ако клечките за зъби са необходими постоянно и остава храна, то това е повод за посещение на зъболекар.

Дентален преглед позволява да се открие скрит кариес, да се установи заболяване на венците, и то в ранни стадии, когато лечението е относително лесно.

Неправилно поставени пломби и коронки – също една от причините, поради които храна остава между зъбите.

Подобна ситуация изисква скорошна намеса и лечение, в противен случай се увеличава риска от сериозни заболявания на венците и на зъбите.

Колкото и да е странно, но този факт се отнася към предимствата на използване на клечки за зъби. Внимателните и отговорни хора своевременно си записват час при зъболекар и така не се допуска развитие на усложнения.

Травма на венците

Нито една клечка за зъби не може да отстрани напълно остатъците от храна от междузъбните пространства и още повече от зъбовенечни джобове.

Ако в тях се натрупва храна, това е симптом на пародонтит – коварно възпаление, свързано с подвижността и последващата загуба на зъби.

Постоянният и механичен натиск и още по-лошо травма на венците само задълбочава възпалението, то прогресира и преминава в по-агресивни форми.

Натрупването на остатъци от храна в патологичен джоб във венеца – това е заплаха от развитие на кариес на корена, което може да завърши с вадене на зъб.