Климакс без симптоми е един от най-приятните варианти на развитие на менопауза при жените.

Това се обяснява не само с липсата на каквито и да е симптоми, но и с постепенно понижаване на нивата на основните хормони на женския организъм. Това благотворно влияе на нервната система и жената по-добре понася този период.

Също измененията на функционирането на вътрешните органи на фона на постепенен спад на хормоналния фон се случва по-меко, което намалява интензитета на патологичното влияние на климакса на женския организъм.

Затова, ако климаксът протича безсимптомно, това е добра прогноза за организма.

Причини за климакс без симптоми

В продължение на целия живот жената има специфичен хормонален фон, който е обусловен от концентрацията на основни женски полови хормони – естрогени и хестагени – прогестерон.

Тези хормони не веднага регулират основните процеси в организма, тъй като жената през целия живот е подложена на изменения, и целият неин организъм се подлага на няколко последователни стадии на развитие.

Усложнения и последствия

Усложненията от климакса, ако има безсимптомно протичане, обикновено няма. Но е необходимо да се внимава, доколкото зад протичането му могат да се крият различни патологии от страна на вътрешните органи.

Затова е възможно да се развият усложнения патологии на сърдечно-съдовата система – исхемична болест на сърцето, заболявания на костната система – остеопороза, а също и нарушения на метаболизма.

И дори климаксът да е без симптоми, е необходимо да се провеждат всички задължителни методи за диагностика и да се профилактират усложнения.

Прогнозата при климакс без симптоми е благоприятна в случай на неговата правилна корекция и подкрепа на основни принципи на нормализация на начина на живота.

Диагностика на климакс без симптоми

Климаксът е специфично състояние на женския организъм, което изисква корекции на всякакви негови проявления, ако това носи дискомфорт на жената.

Затова е необходимо да се диагностицират всякакви състояния при климакс за своевременно лечение.

Ако климаксът е без симптоми, това понякога предизвиква повече опасения, доколкото е възможна скрита патология под формата на безсимптомно увреждане на сърдечно-съдовата или костната система.

Затова е важно да се провежда диагностика и диференциална диагностика при климакс без симптоми, тъй като често жените не търсят лекарска помощ, ако нямат оплаквания.

Диагностиката първо трябва да се започне със снемане на анамнеза.

Необходимо е да се изясни, когато за първи път е имало задържане на цикъла, какъв е техният характер сега, как се е променяла симптоматиката при настъпване на климакса, а също и да се изяснят оплакванията на пациентките и има ли някакви други симптоми, които безпокоят жената.

Също е необходимо да се се измерва артериалното налягане, тъй като неговото повишаване може да бъде безсимптомно, а това е рисков фактор за усложнения.

Затова ако жената в климактериум няма никакви оплаквания, това е добре разбира се, но в известна степен трябва да се обръща внимание и да се провежда диагностика на състоянията, които са предмет на скритата патология.

Лечение на климакс без симптоми

Ако липсват оплаквания при жената и климаксът има спокойно протичане без каквито и да е симптоми, то специфично лечение не е наложително.

Необходимо е само да се проведат профилактични мерки за подкрепа на хормоналното равновесие. Затова лекарства като медикаментозна заместителна терапия не трябва да се приемат.