Клинодактилия – това е клиничен термин за аномално свит или изкривен пръст, обикновено предизвикан от аномално развитие на малките кости на този пръст.

Патологията също може да е свързана с нетипична форма на зоната на растеж на дланта или с нетипично направление на растежа на костите.

Симптомите на клинодактилия при децата могат да се проявят от раждането или пък да се развият по-късно, с растежа.

Диагностиката се състои във визуализиращи тестове, а лечението се провежда с помощта на консервативни методи. В тежки случаи може да е необходима хирургична интервенция.

Какво трябва да знаят родителите, ако кутрето на детето изглежда някак неправилно

Разпространение на клинодактилия сред децата

Дори за експертите е трудно да кажат колко хора страдат от това заболяване, защото не е лесно да се определи какво е нормално или нетипично, когато се касае за различна степен на изкривяване на пръстите.

Част от случаите на клинодактилия може да са наследствени и да не създават неудобство, има варианти, когато изкривяването на пръстите е свързано с повишеното натоварване в ранна възраст или с травми.

По данни на изследвания на учените от Детската болница в Бостън, от това заболяване в различна степен на тежест страдат приблизително 10% от населението, тоест всеки десети човек.

Експертите от Университета Питсбърг казват, че само при 1% от тях изкривяването е повече от 10 градуса.

Признаци и симптоми на клинодактилия

Засегнатият пръст може да е странно свит в средата или да е върху другите пръсти, и най-често това се случва с кутрето, макар и да може да е засегнат безименният пръст.

Клинодактилията като аномалия сама по себе си не предизвиква болки и възпаление, макар и да е възможно да предизвиква дискомфорт при използване на засегнатата ръка.

Ако изкривяването на пръста е повече от 30 градуса, това може да повлияе на функцията на ръката и на фината моторика.

Ако клинодактилията е незначителна, можете да се откажете от лечение на детето сега, и просто да се наблюдава как използва дланта. Но ако изкривяването е по-сериозно, то е необходимо да се знаят съществуващите различните методи на лечение.

Причини за изкривяване на пръстите при децата

В някои случаи клинодактилията може да е наследствена, но също може да е част от по-обширна патология, например, като синдромът на Даун.

При това нарушение от клинодактилия страда всеки четвърти човек. Изкривяването на кутрето като част от по-обширна патология също се наблюдава при синдром на Клайнфелтер и при синдром на Търнър, както и при редица други заболявания.

Лечение на клинодактилия при деца – а трябва ли

Понякога лечението при изкривяването на пръстите не се назначава веднага след поставянето на диагноза, особено ако пръстът е изкривен само незначително или липсват функционални трудности.

Възможно е да се препоръча изчаквателна тактика или постоянно наблюдение на ръката или на пръста, за да се уверим, че ситуацията няма да се влоши.

Ако изкривяването на кутрето е повече от 30 градуса, то настоятелно може да се препоръча лечение.

Терапията обикновено показва най-добри резултати, когато детето още е много малко, защото костите в ранна възраст още не са съзрели и не са се минерализирали.

При изготвяне на план за лечение на клинодактилия за детето лекарят взима под внимание възрастта, тежестта на изкривяване, а също и дали детето може да периодът на възстановяване след операцията без усложнения.

Операция при изкривено кутре

Като цяло прогнозата за деца с клинодактилия за оздравяване е благоприятна. При правилно лечение пръстът може да се изправи и да се възстанови подвижността.

Ако операцията все пак се смята за необходима, част от изкривената част от костта по време на хирургична интервенция се отстранява, за да се изправи пръстът.

Сухожилията и меките тъкани могат да бъдат освободени и оперирани, за да се намали напрежението от пръста и от ставата и да се обезпечи неговата стабилност в бъдеще.

След това пръстът се закрепва с щифтове и винтове, за да бъдат костите изправени. Пръстът се стабилизира, когато хирургът се увери, че всички кости и тъкани са правилно изравнени и се намират на място. Лекарят може да прегледа останалите пръсти и ръката, за да прецени дали кутрето изглежда естествено.

След операцията се препоръчват домашни масажи и раздвижване, в какъв обем това зависи от лекуващия лекар и от детето.