Удължаването на младостта, надаряването на хората с таланти, помощ на хората да отслабнат без проблем – мечти, които благодарение на генните инженери могат да се превърнат в реалност.

Последното десетилетие буквално се превърна в революционно за генетиката. Разшифровани са вече повече от няколко хиляди участъка от генома на човека, установено е всичко, което ни отличава от шимпанзето, а това са над 5 милиона различия.

Очевидно е, че след няколко десетки години ракът ще престане да бъде опасно заболяване, а старостта ще бъде… обратим процес. Но новите възможности повдигат не по-малко сложни въпроси – например какви ще са последствията от конструирането на „идеални“ хора, за „гена на верността“ и за любовта.

Какви са постиженията на генетиката и въпросите без отговори?

Завесата на тайните

Генетика крачи напред с огромни крачки, но най-важното накъде е тръгнало човечеството ние едва ли ще узнаем. Дори учени смятат, че след 10-20 години ще разберем как е било създадено човечеството. Но може би тайна ще остане с какво.

А търси ли генетиката, както преди, отговори в рамките на теорията на Дарвин?

Хората следва да разберат, че отричането на теорията е глупаво. Безусловно много от това, което е написал Дарвин има своето място.
Може ли маймуната да се превърне в човек? Чисто теоретично може да се предположи – А защо не?

Между човека и шимпанзето има много общи неща – 4-камерно сърце, еднаква структура на еритроцитите, и маймуните и ние имаме по 4 пръста на ръцете. Могат да се изброяват и още сходства.

Но днес ние вече със сигурност знаем за абсолютно всички различия, на ниво нуклеотиди в молекулата на ДНК са 5 милиона. За да се превърне шимпанзето в човек, то в неговото тяло трябва да протекат всички тези 5 милиона генетични изменения. Фрагментите на молекулите да сменят местата си и така нататък.

Планетата на старците

Преди 3 години Нобелова награда беше дадена на японец за това, че той на практика открил способ за възвръщане на младостта. Съществуват и мнения, че вече има и „еликсир на вечния живот“.

Синя Яманака действително направи революция. Преди изглеждаше, че животът не може да бъде върнат обратно. Ние се раждаме, тръгваме на детска градина, училище, след това университет.

Придобиваме професия, ставаме родители. С времето излизаме в пенсия. Но се оказало, че програмата за развитие може да бъде обърната.

Това звучи като фантастика

Засега е намерено самото първото ключе. Но и това е поразително. Разбира се, едва ли някого ще е възможно дядо да бъде превърнат в бебе.

Но японецът Яманака, ако говорим съвсем опростено, установил, че всяка клетка, активира в себе си само 4 гена - Oct3/4, Sox2, Klf4, c-Myc, може да бъде върната в началното си състояние, тоест да бъде превърната в стволова.

С други думи, в началото на началото. Това означава, че с времето ще е възможно успешното обновяване на клетките на практически всеки орган или тъкан.

Например, да препрограмираме генома и да принудим организма да генерира нова тъкан на сърдечния мускул на мястото на тази, увредена от инфаркт, нови бъбреци, щитовидна жлеза и т.н. Въпреки че за съжаление вечният живот очевидно няма да стане възможен.

Все пак няма да можем да връщаме назад главния мозък, защото така на практика ще се загубим като личност.