Когато чуем за мляко, обикновено всеки се сеща за кравето мляко. В последните години възникнаха много противоречиви мнения, относно консумацията на краве мляко.

Истината е, че кравето мляко не е вредно, но проучвания са доказали, че козето мляко има по-пречистен състав и е по-богато на микронутриенти. Затова, в днешната статия ще ви разкажем повече за козето мляко.

Състав на животинското мляко

В 100 грама козе мляко се съдържат скромните 69 калории, 4 грама мазнини, 4 грама протеин и 4.45 грама въглехидрати. В сравнение с останалите животински млека, то съдържа по-голямо количество калций, фосфор, магнезий, желязо и мед.

Освен това, в козето мляко се съдържат много водоразтворими витамини, като витамини от група В, витамин С и мастноразтворимия витамин А.

Това, което прави козето мляко по-добър избор, пред кравето, например е липсата на алфа s1 казеин, което е една от основните причини за обостряне на алергии и непоносимост към млякото. В козето мляко не се откриват вещества, които пречат на бързото му абсорбиране от организма.

По този начин, то не вреди на храносмилането. Така, козето мляко е подходящо и за бебета и малки деца. Все пак, ако сте родители, допитайте се до педиатър, преди започнете да храните детето си с този вид мляко!

Какви са ползите от козето мляко

  • Доближава се по състав до майчиното мляко

Освен, че е хипоалергенно, в козето мляко се съдържа повече бета-казеин, в сравнение с другите животински млека. Това го доближава по състав до майчиното мляко.

Разбира се, не е добре майчината кърма да се заменя с козе мляко, но то може да послужи като допълнително хранене за малкото дете.

  • Полезно е за сърцето и кръвоносните съдове

Това му свойство е благодарение на високото съдържание на калий. Това е един от 16те минерала, които са от жизненоважно значение за функционирането на организма. Той участва при поддържането на вътреклетъчния електролитен баланс.

Ако в организма ни има недостатъчно количество калий (хипокалиемия) може да възникне сърцебиене, мускулна слабост, спазми и умора.

  • Грижи се за храносмилателната система

В този вид мляко се съдържа лизозим, който може да неутрализира стомашната киселина. Затова козето мляко се препоръчва при гастро-езофагиална рефлуксна болест, за лечение на стомашна язва и други заболявания за храносмилателния тракт.

Млякото повлиява добре перисталтиката и може да намали риска от развитие на гастрит или стомашна язва.

  • Действа благоприятно върху нервната система

Препоръчва се да се пие при депресивни състояния, хроничичен стрес, безсъние. Съществуват рецепти в Народната медицина, според които компреси с козе мляко могат да облекчат мигрената.