Аспиринът, може би, е най-известното и разпознаващо се лекарство на съвременния пазар. Не всички са наясно, че ацетилсалициловата киселина, по-позната днес като “аспирин”, е била използвана още в древността.

Хипократ е извличал киселината от върбова кора, за да облекчи главоболие и треската при страдащите. Тези свойства на аспирина се използват и до ден днешен, но вече се знят доста повече неща за това чудно лекарство и неговите качества биха могли да помогнат (а и да навредят) на много от нас без дори да подозираме.

Какви са механизмите на действие на аспирина

Немският химик Феликс Хофман е този, който за първи път синтезирал медикамента през 1897г. Две години по-късно започва масовото производството на препарата, наречен аспирин.

В началото лекарството било представяно само като обезболяващо и противовъзпалително средство, което понижава високата температура. Учените, на по-късен етап, установили още много и различни приложения на това лекарство.

Те установили, че той предотвратява съсирването на кръвта.

Смята се, че голяма част от лечебните ефекти на аспирина се дължат на способността му да редуцира производството на простагландини и тромбоксан А2.

Простагландините са локални хормони, произведени в тялото. Те имат различни ефекти, като предаване на информацията за болка на мозъка, за повишена телесна температура в хипоталамуса и развитие на възпалителни процеси.

Тромбоксаните са вещества, отговорни за натрупването на тромбоцити, които образуват кръвни съсиреци. Това означава, че блокирайки тромбоксаните, аспиринът намалява лиска от инфаркт. Разбира се, това му свойство може да се превърне и в страничен ефект. Това е така, защото способността на кръвта да се съсири е намалена. Затова аспиринът се изключва от прием преди операции и хирургични интервенции, както и по време и непосредствено преди хормонален цикъл.

Ацетилсалициловата киселина инхибира синтез на простагландини и тромбоксани, чрез инактивиране на ензима циклооксигеназа, необходима за тяхното съединение, Така се предотвратява тромбоцитната агрегация, овладява се възпалението и се елиминира болката.

Положителни ефекти на аспирина

Миокарден инфаркт

Ежедневният прием на малки дози аспирин намалява с 45% риска от сърдечни и съдови проблеми. Кардиолози са установили, че ако се приеме аспирин непосредствено след сърдечен удар, леталитетът намалява наполовина. Тогава дозата трябва да е висока доза - 300-500 мг. Профилактичната дневна доза не трябва да е повече от 325 мг.

Инсулт

Както вече споменахме, ежедневният прием на ацетилсалициловата киселина предотвратява образуването на съсиреци и понижава с около 40% риска от втори „удар“.

Рак на дебелото черво

Онколози и гастроентеролози за установили, че ежедневното взимане на аспирин предотвратява образуването на полипите, причиняващи рак на дебелото черво с близо 40%. Това е особено важно за хората, които са наследствено обременени от риск от развитие на рак.

Рак на стомаха

Ново изследване показва, чрез ефектите си и механизмите си на действие, аспиринът предпазва от някои форми на рак на стомаха. Ракът на стомаха е резултат главно от действието на бактерията Helicobacter pylori. Проучването показва намаляване с 36% на случаите на рак в средната и долната част на стомаха при хора, които често приемат аспирин, в комбинация с балансиран режим на хранене.

Рак на простатата

Друго изследване е установило, че редовният прием на аспирин понижава до 60 процента опасността от рак на простатата при мъже.

Безплодие

Експеримент, проведен в края на миналия век, показал, че шансът за забременяване се удвоява при приемане на минимални количества ацетилсалицилова киселина.

Грип и инфекциозни заболявания

Ацетилсалициловата киселина облекчава симптомите на грип като главоболие, болки в мускулите, отпадналост, хрема, понижава високата температура. Смята се, че аспиринът същевременно подсилва и имунитета.

Мигрена

Приемането на ефервесцентни таблетки аспирин –(до три пъти дневно), облекчават леките и средни пристъпи на мигрена.

Алцхаймер

Предполага се, че възпаление на мозъка е един от причинителите на болестта на Алцхаймер. Някои учени смятат, че аспиринът може да намали риска от развитие на болестта.

Пародонтоза

Аспиринът може да се приема в ниски дози за профилактика на заболяването на венците, особено при пушачи.

Ретинопатия

Доказано е, че аспиринът подобрява кръвоснабдяването на капилярите в окото. Аспиринът може да се използва за профилактика на диабетна ретинопатия, която е причина за пълна загуба на зрението при диабетноболни.

Слънчево изгаряне

Ако се приеме още при първите признаци за изгаряне, аспиринът понижава температурата на кожата и намалява болките, което може да спести по-нататъшните оплаквания от изгарянето.

Рисковете, които носи аспирина

Въпреки безспорните ползи и благоприятния ефект върху редица заболявания и състояния, с аспирина не трябва да се прекалява, както и с всички други известни и неизвестни медикаменти . При прекалено честото му приемане или дозиране, несъобразено с препоръките на специалистите, аспиринът дава редица странични ефекти. Установено е, че в редки случаи той може да има дори психотропно действие.

При някои от пациентите са описани и странични реакции, които се проявяват дори при малка доза:
- виене на свят;
- шум в ушите;
- намален слух;
- разстройство в зрението;
- подкожни хематоми;
- кръвотечение от носа.

Има случаи, при които свръхчувствителността към аспирина може да провокира развитието на бронхиална астма. С употребата му трябва да се внимава и при респираторни заболяване, тъй като предизвиква стесняване на дихателните пътища и може да доведевдо редица усложнения

Смъртоносната доза от популярното лекарство за възрастни е около 30-40 грама, а за децата – само 10.

Макар, че предпазва от сърдечно-съдови патологии и ракови образувания, редовният прием на лекарството увеличава честотата на увреждания на стомаха с 22%. Дори малки дози от препарата може да се предизвика раздразнение на стомашната лигавица. Пациентите се оплакват от появата на киселини, болки и тежест. Специалистите съветват хората, страдащи от язвена болест да ограничат аспирина.

Аспирин не бива да се поема от пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания. При продължителен прием на медикамента активните му вещества се отлагат и натрупват в бъбреците и черния дроб.

Аспиринът е честа причина за отравяне при малки деца. Затова аспиринът не е препоръчитерен за децата до 14 години.

Някои химични веществата, които се съдържат в аспирина, влияят върху развитието на мозъка на ембриона. Лекарите препоръчват и бъдещите майки да избягват употребата му, тъй като той може да провокира преносване на плода. При приемане на високи дози аспирин, кърменето трябва да се преустанови.

В редки случаи, предимно при мъже с изразена свръхчувствителност към аспирин, се наблюдава намаленолибидо.

Все пак въпреки страничните ефекти и неприятните последствия при предозиране лечебните качества на аспирина го правят уникален.