Експертите казват, че за да бъдем здрави, понякога е необходимо да търпим дискомфорт.

Какви неудобства понякога е полезно да търпим

1.Ограничаване приема на обезболяващи препарати

Много хора, страдащи от главоболие, доста често приемат лекарства от групата на аналгетиците. Проведените проучвания показват, че това обикновено са парацетамол и аспирин. Повечето от нас прибягват до тези таблетки, дори и при леко главоболие, което не пречи на ежедневието ни.

Експертите обаче предупреждават, че прекаляването с обезболяващи може да е опасно. Тези средства е възможно да предизвикат порочен кръг на болка. Проблемът е в това, че аналгетиците сами предизвикват главоболие, особено при често приложение.

Така човек пие таблетка срещу главоболие, но само влошава състоянието си.

Този феномен се обяснява така – приемът на обезболяващи повече от 10 дни подред може да предизвика главоболие от прекомерен прием на лекарства.

При често главоболие или при мигрена е възможно да се попадне в порочен кръг. Тогава главоболието става все по-силно, и пациентите са принудени да приемат все повече лекарства. Това на свой ред усилва лекарствата.

Потвържденията на тези факти идват и проведените клинични изпитвания, като е изчислено, че всеки 50-ти човек изпитва леко главоболие в резултат на прием на обезболяващи.

Какво е решението:

Да не се приемат аналгетици при слабо главоболие, което не пречи на ежедневието.

Да се опитат немедикаментозни методи за борба с главоболието. Например, можем да се заемем с йога, медитация, да излезем на разходка, по-често да проветряваме помещенията, в които сме или да вземем душ с хладка вода.

2.Хладен душ

През 2016 г. е проведено изследване, което показва, че хората ежедневно приемащи душ и го завършват с поне 30-секундно обливане с хладка вода, по-рядко излизат в болнични.

Оказва се, че хладният душ влияе благоприятно на кръвоносните съдове, укрепва имунната система и повишава устойчивостта към неблагоприятни фактори на средата. Особено полезен е за спортуващите – помага за намаляване напрежението в мускулите след интензивна тренировка.

Също така студената вода повишава еластичността на кожата и в известен смисъл е предпоставка за удължаване на младостта.

Според експерти леденият душ укрепва имунитета. Също така може да повдигне настроението, има доказателства и в полза на това, че намалява риска от депресия.

Експертните мнения в тази насока обаче не са единодушни, леденият душ не е за всеки. Ако човек не понася добре студа и често настива, не трябва да рискува и да пуска студената вода. Закаляването трябва да става постепенно, първо с по-хладна вода, а и през зимата не е най-добрият избор да се обливаме със студена вода.

3.Ходене на високи токове

Ортопедите са на мнение, че ходенето на високи токове е вредно. Така се повишава натоварването на гръбначния стълб, ставите, мускулите и връзките, нараства риска от нежелани последствия, особено след 40-годишна възраст. Някои уролози не са съгласни с това обаче.

Например, Мария Черуто, уролог от университета Верона, още през 2008 г. публикува интересно изследване, в което доказва, че високите токове могат да окажат положително въздействие на организма.

Според доктор Черуто ходенето на високи токове допринася за укрепване на мускулите на тазовото дъно, което благоприятно влияе също и на интимния живот. Изследване от 2010 г. показва, че жените със силни тазови мускули по-често изпитват организма.

4.Спане без възглавница

Хората, които предпочитат да спят по корем, е по-добре напълно да се откажат от възглавниците. Оказва се, че в това положение и без това се усилва натоварването върху шията. А ако добавим и възглавницата става още по-лошо.

Сънят по корем с възглавница може да стане причина за хронична болка в шията и цефалгия. Освен това, при такова положение в мозъка постъпва по-малко кислород. Резултатът е, че човек се чувства уморен през целия ден, дори и да прекарва в леглото не по-малко от 8 часа.

В перспектива това положение може да доведе до затруднена концентрация и по-често забравяне, влошаване на работоспособността.

Тези, които предпочитат да спят по гръб и настрани, възглавницата все пак е нужна, но следва да се подбира правилно, с отчитане на дължината на раменете и твърдостта на матрака.

5.Не се чеше мястото на сърбеж

Почесването на кожата, когато сърби, доставя някакво странно, но силно удоволствие, но така не трябва да се прави.

Според дерматолози разчесването на кожата може само да усили неприятните усещания, а ако сърбежът е предизвикан от ухапвания на насекоми или дерматологични заболявания, то се забавя заздравяването на увредените участъци.

Ако желаем да се чешем на мястото, където ни сърби, това е нормално, но ако го правим постоянно, може да се отключи порочен кръг на сърбеж и разчесване.

Дерматолози предупреждават, че разчесването на кожата може да доведе до инфекции, а впоследствие и до появата на белези. При силен сърбеж е необходимо да се потърси дерматолог, който ще подбере средства овлажняващи кожата и намаляващи неприятните симптоми.