Ако имате съмнения, че щитовидната ви жлеза страда, или ендокринолога ви има съмнение за такава патология, то ви предстои да се подложите на поредица от кръвни изследвания.

В 90% от случаите тези изследвания се назначават след ехографски преглед на щитовидната жлеза. В Lechenie.bg сме имали и други статии, относно този важен ендокринен орган, но сякаш темата за антителата, оказващи роля върху функционирането на жлезата е останала на заден план. Затова днес, ще поправим този пропуск.

Каква е ролята на анти-тиреоглобулиновите антитела (ТАТ)

Нека първо, разгледаме името на този показател. Тиреоглобулинът, който участва в това наименование, всъщност е един от основните компоненти на щитовидната жлеза.

Той е от групата на гликопротеините и е отговорен за натрупването на йод в жлезата , а в последствие и синтеза на Т3 и Т4.

Когато имунните отговори в организма се насочат срещу здрави тъкани и клетки, могат да се образуват антитела срещу тиреоглобулина или т.нар. ТАТ. Затова и разтълкуването на резултатите, обикновено, цели да установи на наличието на определено автоимунно заболяване, което атакува щитовидната жлеза.

При съмнение за какви диагнози се назначава изследване на ТАТ

Както споменахме и по-горе, съмненията за наличие на тиреоидна патология или проследяване на вече установена такава, е причина за проследяването на резултата от изследването на ТАТ. Най-вече, тиреоглобулиновите антитела се образуват в по-големи количества при тиреоидит на Хашимото, но не е изключено и те да липсват, макар и рядко, при болните от Хашимото.

Друга, по-нечесто срещана диагноза е: Базедовата болест (болест на Грейвс). Някои онколози изискват и проследяването на този тип антитела при установяване на карцином на щитовидната жлеза.

Изследване на тиреоидните антитела може да бъде назначено и при безплодие.

Какви са референтните стойности

Референтните граници на ТАТ са: <115 IU/ml

Как да интерпретирам резултатите

Първо, нека уточним, че диагнозата може да се поставя само от лекар и не бива да се търси лечение само на базата на препоръките в тази статия.

По-високи нива на ТАТ се срещат по-често при:

  • Болни от тиреоидит на Хашимото;
  • Синдром на Сьогрен;
  • Ревматоиден артрит;
  • Диабет от първит тип;
  • Базедова болест;
  • Пернициозна анемия;
  • Системен лупус еритематозус;
  • Микседем;
  • Карцином на щитовидната жлеза;
  • И др.

Има ли специална подготовка за изследването

За изследване на ТАТ не се изисква специални приготовления, различни изслезването за пълната кръвна картина, например. Изследването се прави сутринна гладно, като не трябва да се пие кафе и да се пуши